Στάση αναμονής από τις αγορές μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Στάση αναμονής φαίνεται, πως τηρούν ως τώρα οι διεθνείς αγορές απέναντι στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο.

Σε χαμηλό 11ετίας, κάτω από το 1,11 δολάριο, έπεσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το ευρώ στην ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα, ωστόσο έκτοτε ενισχύεται ελαφρά, κινούμενο λίγο πάνω από το $1,12.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται σταθερά πάνω από 8,8%.

Σε ουδέτερο έδαφος βρίσκεται εν τω μεταξύ το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και την ανακοίνωση συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας από τον Πάνο Καμμένο.

Νωρίτερα υποχωρούσε ακόμα και κατά 5%, με τον γενικό δείκτη να βρίσκεται εκ νέου κάτω από τις 800 μονάδες.

Σε ελαφρά θετικό έδαφος κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο γρήγορος σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμα και σήμερα Δευτέρα, θα είναι μια ευκαιρία για το ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώσει τους καταθέτες, τις αγορές, και την ίδια την τρόικα πως υιοθετεί μια «δημιουργική» προσέγγιση για τις επερχόμενες εκλογές, σημειώνει χρηματιστηριακή εταιρεία Euroxx Securities.

Το Ποτάμι βλέπει ως προτιμότερο κυβερνητικό εταίρο η βρετανική τράπεζα Barclays, σημειώνοντας αντίθετα πως μια συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα έχει «ένα χειρότερο αποτέλεσμα» από την οπτική γωνία των αγορών.

Σε ανάλυσή της, η αμερικανική τράπεζα Citigroup σημειώνει πως δεν αναμένει απευθείας συνέπειες από τις ελληνικές κάλπες σε άλλα μέλη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα με δεδομένη την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων.

Τονίζει πάντως πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να οδηγήσει μελλοντικά σε ευρύτερους προβληματισμούς για τα πολιτικά ρίσκα που υπάρχουν στη ζώνη του ευρώ, και στην άνοδο άλλων αντι-συστημικών κομμάτων.

Συμφωνία της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους, που θα κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ, ή εναλλακτικά νέες εκλογές, προβλέπει η JPMorgan.
Πηγή: skai.gr