Η Ελλάδα στο βλέμμα του Eurogroup στον απόηχο των εκλογών

Το ενδεχόμενο νέας παράτασης του ελληνικού προγράμματος στήριξης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί από την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η συνεδρίαση της ευρω-ομάδας, πρώτη για το 2015, έρχεται μια ημέρα μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον απερχόμενο ΥΠΟΙΚ, Γκίκα Χαρδούβελη.

Στο σημερινό Eurogroup ο κ. Χαρδουβελης θα κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, τεχνικού χαρακτήρα εκτίμησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Μηλιός. Υποστήριξε πως το πρόγραμμα, στο οποίο είχε συμφωνήσει στο Eurogroup ο κ. Χαρδούβελης, ως εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, είναι πλέον νεκρό.

Το σενάριο περαιτέρω επέκτασης του ελληνικού προγράμματος έχει έλθει στο προσκήνιο κατά τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένο, ότι η αξιολόγηση της τρόικα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ενώ η ευρωπαϊκή στήριξη εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

Την Παρασκευή, ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. τόνισε κατά την άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων πως το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος είναι πολύ πιθανό με δεδομένο ότι είναι μάλλον απίθανο να «κλείσει» η αξιολόγηση ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δεν αποσαφήνισε την πιθανή διάρκεια τυχόν νέας παράτασης του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται, πως η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και για την εκταμίευση δόσεων στήριξης ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που εκκρεμούν από το 2014.
Πηγή: skai.gr