Μερς: Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ δεν υποκαθιστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας

Κάλεσμα στις χώρες της ευρωζώνης να επιδεικνύουν σεβασμό στο Σύμφωνα Σταθερότητας απηύθυνε ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε μια έμμεση προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες αλλά και προς την Ελλάδα πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η Ευρωτράπεζα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να δέχεται επηρεασμούς [...] Οι χώρες που έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας καλούνται να τα διορθώσουν και να μην διατυπώνουν συνεχώς απαιτήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική», είπε ο κ. Μερς, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και σε «αίτημα ορισμένων κρατών» για χαλάρωση του Συμφώνου.

«Δεν μπορούμε πάντα να προσφεύγουμε μόνο στη νομισματική πολιτική» για την επίλυση των προβλημάτων εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, συμπλήρωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung.

«Είναι ευθύνη των ελλήνων ψηφοφόρων να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα προσφέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική», συμπλήρωσε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο