Κλείσιμο

S&P: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου φαίνεται να επικρατούν «ευρωσκεπτικιστικά» κόμματα αφήνει με ανακοίνωσή του ο οίκος Standard & Poor’s.

Όπως σημειώνει η S&P, η χώρα μας είναι αυτή που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενώ στη δεύτερη επισφαλέστερη θέση βρίσκεται η Ισπανία των Podemos.

Τονίζει πως «οι ευρωσκεπτικιστές τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης αλλαγής στη μακροοικονομική πολιτική», που δεν αποκλείει την πτώχευση μιας χώρας, σενάριο που θα οδηγούσε σε «αναπόφευκτη» έξοδο από την ευρωζώνη.

Ωστόσο, η S&P επισημαίνει πως η ως τώρα εμπειρία δείχνει πως σε περίπτωση που βρεθούν στην εξουσία, οι ευρωσκεπτικιστικές παρατάξεις στρέφονται προς το κέντρο και κατευθύνονται λιγότερο από ιδεολογικές επιταγές, ειδικά υπό τον κίνδυνο να χαθεί η στήριξη της ΕΚΤ.

Συμπληρώνει πως η διατήρηση ευρωσκεπτικιστικών τάσεων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αν χρειάζονται συμμαχίες με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει ο οίκος, «με την πιθανή εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ», δεν φαίνεται πως οποιαδήποτε άλλο κόμμα στην Ευρώπη μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr