Στον έκτακτο μηχανισμό ELA απευθύνθηκαν Alpha και Eurobank

Στον έκτακτο μηχανισμό της Τραπέζης της Ελλάδος ELA απευθύνθηκαν προληπτικά την Πέμπτη οι ελληνικές τράπεζες Alpha και Eurobank. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες αναμένεται να ζητήσουν στήριξη από τον ELA μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, οι δυο τράπεζες, που έχουν ήδη καταφύγει στον έκτακτο μηχανισμό ζητούν ρευστότητα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ, κάτι που εκτιμάται, ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος επειδή δεν έχουν αλλά ενέχυρα που να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την Φρανκφούρτη.

Σημειώνεται μάλιστα πως ο ELA συνοδεύεται από μεγαλύτερο επιτόκιο, 1,55%, τη στιγμή που η βασική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έχει επιτόκιο 0,05%.

Πέραν της μείωσης των καταθέσεων, που στερεί ρευστό από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την Πέμπτη οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν ακόμη ένα αιφνίδιο πλήγμα την ελεύθερη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, αφότου η ελβετική κεντρική τράπεζα απέσυρε αιφνιδιαστικά το πλαφόν ισοτιμίας που είχε επιβάλει το 2011.
Πηγή: skai.gr