Economist: Η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει μια σύγκρουση με την ΕΚΤ

Η Ελλάδα μπορεί να έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και να έχει επιστρέψει σε χαμηλούς ανάπτυξης, όμως δεν μπορεί να φέρεται απαξιωτικά στους εταίρους της, με δεδομένες τις λήξεις ομολόγων που έχει να εξυπηρετήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αλλά κυρίως τη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει σε ανάλυσή του το περιοδικό Economist, εν μέσω πληθώρας σεναρίων περί τυχόν Grexit μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Μια σύγκρουση με την [Ευρωπαϊκή] Κεντρική Τράπεζα είναι κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει, εγείροντας την προοπτική μιας υποχρεωτικής εξόδου από το ευρώ», τονίζει ο «Economist».

Οι αναλυτές του βρετανικού περιοδικού υπογραμμίζουν πως οι φόβοι σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ουδέποτε πήγαζαν από το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας ή του δημόσιου χρέους, αλλά για το κατά πόσον η κρίση στην Ελλάδα «διασυνδέεται με την υπόλοιπη ευρωζώνη».

Ωστόσο, σημειώνουν, ο κίνδυνος «μετάδοσης» της ελληνικής κρίσης είναι «πολύ πιο δυνατό να περιοριστεί» σε σχέση με το παρελθόν, λόγω του ότι μετά το «κούρεμα» του 2012 σχεδόν το σύνολο του χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα της ευρωζώνης.

Συνεπώς, η όποια εξάπλωση της κρίσης δεν θεωρείται πιθανό να προέλθει από «απευθείας οικονομικές συνέπειες».
Πηγή: skai.gr