Κλείσιμο

Spiegel: Η Γερμανία θεωρεί πως η Ευρωζώνη είναι έτοιμη για ένα Grexit

Αντιμετωπίσιμη θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση, πλέον, μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλείται ως πηγές μη κατονομασμένους γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης [της κρίσης] είναι περιορισμένος, επειδή η Πορτογαλία και Ιρλανδία θεωρούνται αναμορφωμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά μια από τις πηγές του «Spiegel».

Παράλληλα, το Βερολίνο θεωρεί πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ ή ESM) είναι ένας «αποτελεσματικός» μηχανισμός διάσωσης και διαθέτει τα κεφαλαιακά αποθέματα για να στηρίξει κράτη-μέλη του ευρώ που ενδέχεται να πληγούν από τυχόν Grexit, δήλωσε δεύτερη πηγή.

Οι μεγάλες τράπεζες θα προστατευθούν από τη μετάδοση της κρίσης χάρη στην τραπεζική ενοποίηση.

Το Spiegel σημειώνει μάλιστα πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί μια έξοδο της χώρας ως σχεδόν αναπόφευκτη εάν ο Αλέξης Τσίπρας αναλάβει τη διακυβέρνηση μετά τις επερχόμενες εκλογές και εγκαταλείψει την πορεία λιτότητας ή διακόψει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

«Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύουν ότι η ευρωζώνη έχει εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις από την κορύφωση της κρίση του 2012 που της δίνουν το περιθώριο να διαχειρισθεί μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Αντιδράσεις στο Βερολίνο

Λιτές έχουν υπάρξει ως τώρα οι τοποθετήσεις στο Βερολίνο αναφορικά με το δημοσίευμα του «Der Spiegel», χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Γκέοργκ Στράιτερ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιάνγκερ δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια» αλλά υπογράμμισε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί αναιρέσει συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της.

Παρέπεμψε δε στη δήλωση του κ. Σόιμπλε στις 29 Δεκεμβρίου, όπου ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, προειδοποιώντας ότι «αν η Ελλάδα επιλέξει διαφορετικό δρόμο, [τα πράγματα] θα γίνουn δύσκολα».

Πιο ανοικτός ήταν ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό» επισήμανε με σχόλιο του στο Twitter.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ