Κλείσιμο

Σε ιστορικά χαμηλά τα 10ετή Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, πάνω από 9% η Ελλάδα

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έπεσαν το πρωί της Παρασκευής οι αποδόσεις των 10ετώμν ομολόγων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, λόγω αυξημένης ζήτησης από επενδυτές που εμφανίστηκαν στο τέλος της εορταστικής περιόδου, κι ενώ η πολιτική αβεβαιότητα την Ελλάδα δεν φαντάζει να πλήττει το κόστος δανεισμού άλλων μελών της ευρωζώνης.

Λίγο μετά τις 09.00 ώρα Ελλάδος, το επιτόκιο της Γαλλίας έπεσε στο 0,812%, της Ισπανίας στο 1,541% και της Ιταλίας στο 1,819%, σπάζοντας τα προηγούμενα χαμηλά ρεκόρ της Τρίτης. Το γερμανικό επιτόκιο δανεισμού έπεσε στο 0,536%, πολύ κοντά στο ρεκόρ της Τρίτης, που ήταν 0,535%. Οι αποδώσεις έχουν έκτοτε αυξηθεί ελαφρά.

Στον αντίποδα, το ελληνικό 10ετές στη δευτερογενή αγορά είναι σταθερά πάνω από 9%, και διαμορφώνεται στο 9,60% λίγο μετά τις 11:30.

Εν τω μεταξύ, με χαμηλό 4,5 ετών άνοιξε την πρώτη συνεδρίαση του 2015 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η νέα υποχώρηση του ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010, έρχεται εν μέσω εντεινόμενων υποψιών πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει για να ανακόψει την πτωτική πορεία του ήδη ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η στάση της ΕΚΤ τροφοδότησαν και τη στροφή προς τα ομόλογα των μεγάλων οικονομιών του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται η ηγεσία της ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης στις αρχές του 2015, ακόμα και με αγορά ομολόγων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Η επόμενη, πιθανώς κρίσιμη, σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr