Κλείσιμο

Αναλυτές: Επανέρχεται το ενδεχόμενο Grexit, χωρίς όμως να απειλεί την ευρωζώνη

Η προοπτική μιας νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έχει αναβιώσει τους φόβους μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, της περιλάλητης Grexit, όμως λίγοι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι η κρίση αυτή μπορεί να μεταδοθεί στις άλλες χώρες.

Τίποτε δεν είναι τετελεσμένο, υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές: οι Έλληνες δεν έχουν φέρει στην εξουσία ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, επισημαίνει ο Γιαν Τεχάου, διευθυντής του κέντρου ερευνών Carnegie Europe. Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Berenberg, υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2012 οι Έλληνες ψηφοφόροι τελικά επέλεξαν τον συνασπισμό των συντηρητικών και των σοσιαλιστών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και στην περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ενδέχεται να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην τρόικα. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, τότε η χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και να βγει από την ευρωζώνη. Οι πιθανότητες να σημειωθεί το σενάριο της Grexit είναι «30%», υποστηρίζει ο Σμίντινγκ.

Παρόλα αυτά, αυτό που θα ήταν «μια τραγωδία για την Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία δεν θα μετατραπεί σε μια συστημική κρίση για την ευρωζώνη», που έχει δημιουργήσει πολλές γραμμές άμυνας μετά την οικονομική κρίση, συνέχισε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα ο Σμίντινγκ αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει «ό,τι μπορεί» για να διαφυλάξει το ενιαίο νόμισμα.

Πιο απαισιόδοξος ο Ζακ Καγιού της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Nomura Securities εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «το μοναδικό γεγονός που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις μετάδοσης». Όμως σε αυτό το στάδιο, επεσήμανε οι αγορές επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ παρά από τα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα. Οι επενδυτές αναμένουν κυρίως τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Εξάλλου μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να έχει πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη. Θα μπορούσε «να ενισχύσει τη δημοτικότητα και άλλων κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας», προειδοποίησε ο Ντιέγο Ισκάρο της εταιρείας HIS Global Insight.

Ο αρχηγός του ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας χαιρέτισε αμέσως σε μήνυμά του στο Twitter τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. «Εμπρός ΣΥΡΙΖΑ!», έγραψε προβλέποντας ότι «το 2015 θα είναι η χρονιά της αλλαγής στην Ισπανία και την Ευρώπη».

Στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο Τεχάου αναμένει πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις διότι «θα εξακολουθήσει να χρειάζεται οικονομική διάσωση». Στην περίπτωση αυτή οι χώρες που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν θα ήταν η Κίνα ή η Ρωσία «που έχει τεράστιο γεωπολιτικό συμφέρον από την επιρροή στην Ευρώπη». Κάτι που τελικά μπορεί να επηρεάσει την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική των κυρώσεων.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ