Κλείσιμο

Ήττα της Αργεντινής σε (έναν) από τους αγώνες κατά των «απρόθυμων» πιστωτών της

Απορρίφθηκε από τη Δικαιοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών η έφεση της Αργεντινής κατά πρωτόδικης απόφασης που διέτασσε τη χώρα και τράπεζές της να υποβάλουν στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση σε πιστωτές που δε συμμετείχαν οικειοθελώς στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το 2ο αμερικανικό Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του 2013, που ουσιαστικά υποχρεώνει το Μπουένος Άιρες να παραδώσει στοιχεία ενεργητικού σε πιστωτές που ζητούν αποζημιώσεις για τις επενδύσεις τους σε αργεντίνικο χρέος που χάθηκαν μετά την πτώχευση του 2002 και τα επακόλουθα «κουρέματα».

Ωστόσο, το τριμελές Εφετείο έκρινε πως η Αργεντινή, «όπως όλα τα κράτη, δικαιούται ένα βαθμό χάρης και αβρότητας», και συνεπώς οι πιστωτές θα πρέπει να ζητήσουν πρωτίστως έγγραφα που «δεν είναι πιθανό να παραβιάσουν την εθνική αξιοπρέπεια» της λατινοαμερικανικής χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η Αργεντινή υποχρεώθηκε σε πτώχευση τον Ιούλιο αφότου αρνήθηκε να ακολουθήσει αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης που την υποχρέωναν να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (συμπεριλαμβανομένων των τόκων) σε δανειστές της που δε συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα» και ζητούν την πλήρη επιστροφή του κεφαλαίου τους και των τόκων.

Το Μπουένος Άιρες θεωρεί πως οι «απρόθυμοι» πιστωτές είναι «όρνια» που αισχροκερδούν σε βάρος της χώρας, και έχει απορρίψει τις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων, δρομολογώντας προσφυγή σε διεθνή όργανα.
Πηγή: skai.gr