Χαρδούβελης: Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με κλιμάκια της Τρόικας

Στα 4,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες πληρωμής των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2015, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα θα χρησιμοποιηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας επί της ουσίας ασφυκτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, με τη δίμηνη τεχνική παράταση ανοίγει ο δρόμος για το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η τελευταία δόση του δανείου από το ευρωπαϊκό ταμείο, καθώς και για τη διπλή δόση του ΔΝΤ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

«Με την επίτευξη της συμφωνίας θα μπούμε σε μια νέα σχέση με τους δανειστές μας. Η χώρα βγαίνει με συνετό τρόπο στις αγορές, έχοντας εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση προληπτική συνδρομή χρηματοδότησης. Θα αλλάξουν οι προσδοκίες των αγορών προς το καλύτερο, θα μειωθεί το κόστος δανεισμού και θα αρθεί ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα για τη χώρα» υπογράμμισε.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Αυτή την περίοδο κρίνεται περισσότερο από ποτέ αν η ελληνική οικονομία θα εισέλθει εμφανώς σε θετική τροχιά ή θα σκοντάψει και θα καταδικαστεί στην οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ευρείας συναίνεσης, τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και μεταξύ των κοινωνικών φορέων, σημειώνοντας ότι είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρυτανεύσει η λογική.

«Η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά και κοστολογημένα για την ελάφρυνση από τα βάρη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να εξασφαλίσει για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη και αύξηση των αναδιανεμητικών μέτρων προς όφελος των ευπαθών ομάδων.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ