Reuters: Η ΕΚΤ εξετάζει πώς να μειώσει το ρίσκο αγοράς ομολόγων στους αδύναμους του ευρώ

Τρόπους που θα υποχρεώσουν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, να επωμιστούν μεγαλύτερο ρίσκο σε περίπτωση αγοράς κρατικών ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ σκέπτεται να ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών να αυξήσουν τα αποθεματικά τους προκειμένου να καλύψουν τυχόν ζημίες από αγορές ομολόγων της αντίστοιχης χώρας.

«Τις ζημίες θα επωμίζονται [...] τα κράτη-μέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά μια από τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου.

Η εν λόγω μέθοδος ουσιαστικά επιτρέπει να μετακυληθεί μέρος του επενδυτικού κίνδυνου από την ίδια την ΕΚΤ στα κράτη-μέλη, ενδεχομένως μειώνοντας την αντίσταση της Γερμανίας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας όντως εξετάζει σενάρια ποσοτικής χαλάρωσης, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένονται γενικά «στις αρχές του 2015».

Έχει μάλιστα τονίσει πως οι αποφάσεις δεν χρειάζεται να είναι «ομόφωνες», σε ένα έμμεσο μήνυμα στον πρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, που είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε κίνηση εκτύπωσης χρήματος.

Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου.
Πηγή: skai.gr