Καθησυχαστικός ο Γιακουμάτος για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας

Καθησυχαστικός για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας εμφανίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος. Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Γιακουμάτος υποστήριξε ότι είναι νομικά πλήρως διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, για όλους όσους είναι οικονομικά αδύνατοι αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης εάν αυτή χρειαστεί.

«Δεν επιτρέπω σε κανένα να εμφανίζεται πιο ευαίσθητος από εμένα», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αφήνει έκθετους σε πλειστηριασμούς όλους όσους αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά και στο αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου που κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση.

«Κανένα σπίτι φτωχού
δεν κινδυνεύει. Κανένας έλληνας αδύναμος δεν κινδυνεύει να βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη του κατοικία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Το νόμο Κατσέλη, το νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και το νόμο για τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος.
Δεσμεύτηκε πάντως ότι «αν υπάρξει πρόβλημα να φέρουμε νέα ρύθμιση. Εδώ είμαστε» είπε.

Νωρίτερα, στην κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας και την προστασίας της από πλειστηριασμούς επέμεινε, ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος.

Ο κ. Βλάχος επανέφερε το θέμα των πλειστηριασμών καλώντας την κυβέρνηση να αποδεχτεί τροπολογία που είχε καταθέσει μαζί με άλλους εννιά συναδέλφους του από τη ΝΔ για την κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας.

«Πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση. Αν δεν μπορούμε να παρατείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο ας το κάνουμε τουλάχιστο για έξι μήνες. Πρέπει να σταματήσουμε την αγωνία που πλανάται στους δανειολήπτες που έχουν υποχρεώσεις και φοβούνται να μην βγουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς. Αυτή η ομηρία πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να δώσουμε ανάσα, να το συζητήσουμε το θέμα ουσιαστικά και όχι ελαφριά τη καρδία. Είναι κρίμα το επόμενο διάστημα να ξεφυτρώσουν πλειστηριασμοί όταν η κυβέρνηση δεν το θέλει. Ας απαντήσει ποιος είναι αυτός που προωθεί τους πλειστηριασμούς. Έλεος. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε παιχνίδια στο σκοτάδι», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου