ΡΙΑ-Νόβοστι: Σημαντική ανάκαμψη του ρουβλίου

Εκμηδενίστηκαν αργά την Τετάρτη το βράδυ οι σημερινές απώλειες (-11%) για το ρούβλι, με τη συναλλαγματική ισοτιμία του να κινείται ανοδικά, βελτιώνοντας ακόμη και τις επίσημες ισοτιμίες που είχε ανακοινώσει για αύριο η κεντρική τράπεζα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας για τα αυριανά (Πέμπτη) προθεσμιακά συμβόλαια αγοραπωλησίας συναλλάγματος δολάριο και ευρώ πέφτουν χαμηλότερα των ψυχολογικών ορίων των 60 και 75 ρουβλίων αντιστοίχως. Το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας κινείται ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβαστι, σε μια ισοτιμία 59,99:1 έναντι του δολαρίου και 74,7:1 έναντι του ευρώ.

Κατά τους ειδικούς η σχετική ανάκαμψη του ρουβλίου συνδέεται με το έκτακτο πακέτο οικονομικών μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας με σκοπό την αύξηση συναλλαγματικής ρευστότητας στις ρωσικές αγορές, αλλά και στην «ψυχολογικά σημαντική» αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Οι επίσημες ισοτιμίες, που είχε ανακοινώσει για την Πέμπτη η ρωσική Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα, κινούνται αρκετά υψηλότερα των βραδινών ισοτιμιών-προβλέψεων των αυριανών συμβολαίων και είχαν κλείσει στα 67,79 ρούβλια έναντι του δολαρίου και τα 84,59 έναντι του ευρώ.

Με τη νέα αυτή πραγματική ισοτιμία το ρούβλι ουσιαστικά ανακτά το 50% των απωλειών του σε σχέση με το προηγούμενο, παρατεταμένης χρονικής διάρκειας, επίπεδο ισοτιμιών, από το οποίο είχε υποχωρήσει σε ποσοστό σχεδόν 100% όταν είχε πλησιάσει ή και ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 90, ή ακόμη και των 100 μονάδων έναντι του ευρώ.

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές η παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας στο θέμα των ισοτιμιών, με τον επικεφαλής του Νικολάι Πάτρουσεφ (πρώην διοικητή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας) να δηλώνει ότι το Συμβούλιο παρουσίασε ήδη σειρά σκέψεων και προτάσεων για την ομαλοποίηση της κατάστασης στον πρόεδρο Πούτιν. Το πακέτο αυτό διαβιβάστηκε στην κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω επεξεργασία.

Ο Ν. Πάτρουσεφ είχε νωρίτερα υποστηρίξει ότι ευρώ και δολάριο είναι υπερτιμημένα «θα περάσει κάποιος χρόνος και θα επέλθει πτώση τους», γι' αυτό και θεωρεί «λάθος» για όσους πολίτες δεν χρησιμοποιούν συνάλλαγμα στις δραστηριότητές τους να σπεύδουν να μετατρέψουν τα ρούβλια τους, γιατί θα υποστούν απώλειες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ τα τελευταία 24ωρα υπήρξε εντατικός συγχρονισμός των ενεργειών κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας και θα επακολουθήσουν μέτρα σταθεροποίησης και ομαλοποίησης της κατάστασης, έτσι ώστε «να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες των κρισιακών φαινομένων».

Με αποψινή δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εμπλέκεται σε προσπάθειες υπονόμευσης της ρωσικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την «ικανοποίηση», με την οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν τα τελευταία 24ωρα την αρνητική πορεία του ρωσικού νομίσματος.

«Ο χρηματιστικός-οικονομικός κλάδος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συνειδητά και με προσήλωση στο στόχο του "έβαλε το χέρι του" για να προκαλέσει δυσκολίες στην οικονομία μας—γι' αυτό δεν έχουμε ουδεμία αμφιβολία», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ