Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι παρά τον αγώνα της Μόσχας να το στηρίξει

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου πέφτει σήμερα Τρίτη το ρούβλι, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, από 10,5% σε 17%, που ήταν μεγαλύτερη από το 1998.

Λίγο μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία διαμορφωνόταν πάνω από τα 80 ρούβλια ανά δολάριο, όμως λίγα λεπτά αργότερα έπεσε στη ζώνη του 73 προς 1, εγείροντας υποψίες για μαζική αγορά ρουβλιών στην αγορά. Η εν λόγω ισοτιμία πάντως ούτως ή άλλως «τσακίζει» το ψυχολογικό φράγμα του 60 προς 1 που θεωρείται κλειδί στη ρωσική αγορά.

Από τις αρχές του έτους το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το 45% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2014 προκειμένου να υπερασπιστεί το ρούβλι. Έχει ακόμα περίπου 420 δισ. δολάρια σε απόθεμα για νέες παρεμβάσεις.

Η ρωσική οικονομία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω της μεγάλης πτώσης στην τιμή του πετρελαίου από το καλοκαίρι και λόγω των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί ελάχιστα, 0,2% το 2014, και μόλις 0,5% το 2015, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης αν συνεχιστούν οι πιέσεις στην αγορά ενέργειας, η οποία και στηρίζει τη ρωσική οικονομία.
Πηγή: skai.gr