Ικανοποίηση Χαρδούβελη για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup

Την ικανοποίησή του για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο [ως το τέλος Φεβρουαρίου], για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.

Νωρίτερα, πέραν της δίμηνης παράτασης του προγράμματος, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε πως τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα για να συνεχιστεί η αξιολόγηση «εστιάζοντας ειδικά σε δημοσιονομικά θέματα».

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αύριο Τρίτη θα υποβληθεί το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την δίμηνη επέκταση, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαδικασιών στα εθνικά κοινοβούλια τη ευρωζώνης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η κυβέρνηση θα υποβάλει αύριο και το αίτημα για την προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ECCL).

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες που θα διέπουν το ECCL και ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης.

Πέραν των ελληνικών αιτημάτων, σύμφωνα με τον κ.  Ντάισελμπλουμ, η τρόικα θα συντάξει αύριο Τρίτη μια ενδιάμεση έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Η έκθεση της τριμερούς είναι επίσης απαραίτητη προκειμένου τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών να μπορέσουν να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

Η παράταση του ελληνικού προγράμματος ήταν αναγκαία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η ελληνική πλευρά κατάφερε να πείσει τους εταίρους της να πάρει δίμηνη «τεχνική παράταση», παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup «υπήρχε κλίμα για εξάμηνη παράταση».

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο επίτροπος Μοσκοβισί, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr