Μοσκοβισί: Να παραμείνει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ο γάλλος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων επισημαίνει ότι μιλάει «κάθε μέρα» με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μόνο εάν υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα και αποδεχθεί νέες «υποχρεώσεις» πρόκειται να λάβει περαιτέρω βοήθεια. Kοινός στόχος είναι να μπορεί και πάλι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, «αλλά είμαστε σύμφωνοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η ευρωζώνη» τονίζει ο επίτροπος. Επισημαίνει δε, ότι η επιθυμία της Αθήνας για αποχώρηση του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκπληρωθεί: «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung η ΕΕ επείγεται να «κλείσει» το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες. «Αν δεν τα βρούμε επιτέλους με τους Έλληνες, την 1η Ιανουαρίου μας περιμένει μία νέα ευρω-κρίση» τονίζουν πηγές από ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους στη γερμανική εφημερίδα. Ο ίδιος ο Μοσκοβισί δηλώνει ότι προφανώς «θα υπάρξει μία παράταση και μετά την Πρωτοχρονιά», εννοώντας προφανώς την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος. Επιπλέον, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει την πρόθεση της Κομισιόν να συμφωνήσει σε μία «προληπτική γραμμή πίστωσης» προς την Ελλάδα.

Απαραίτητη η συγκατάθεση της Bundestag

Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η παράταση του ελληνικού προγράμματος προϋποθέτει την έγκριση της γερμανικής Βουλής (όπως άλλωστε και άλλων κοινοβουλίων στην ευρωζώνη) και έχουν ήδη λάβει σχετική ειδοποίηση οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στην Bundestag. Η σχετική ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει στις 19 Δεκεμβρίου, τελευταία προγραμματισμένη ημέρα συνεδριάσεων πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεν αποκλείεται ακόμα και μία έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Βεβαίως μία τέτοια απόφαση «μάλλον δεν εντείνει τον ενθουσιασμό των βουλευτών για περαιτέρω βοήθεια προς της Ελλάδα» τονίζει η Suddeutsche Zeitung.

Από την άλλη πλευρά θεωρείται μάλλον απίθανο να απορρίψει η Bundestag την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Άλλωστε τα δύο προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα που έχουν ήδη εγκριθεί προβλέπουν συνολικά 240 δις ευρώ και η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι «δέκα ή και δώδεκα δις επιπλέον θα ήταν το μικρότερο κακό σε σύγκριση με μία πιθανή αποτυχία των μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung. Πόσο μάλλον, όταν «η Ελλάδα αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει οικονομικά μετά από έξι χρόνια ύφεσης».

Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - Γιάννης Παπαδημητρίου