Σκρέκας: Στα 6,6 δισ. οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

«Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας και όλοι οι πολιτικοί των δύο χωρών έχουμε ως αποκλειστικό στόχο την ευημερία των λαών μας. Αυτή η ευημερία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας, ηρεμίας, ασφάλειας και ειρήνης, το οποίο επιτυγχάνεται με τον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών (...) Είναι προς το κοινό μας συμφέρον» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum στην Αθήνα.

Η Ελλάδα και Τουρκία παραδοσιακά υπήρξαν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, είπε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε, ίδια τάση συνεχίζεται και τα τελευταία χρόνια. Το διμερές εμπόριο κινείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, με συνολικά αυξητική τάση. Από το 2010 έως το 2013 ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών σχεδόν διπλασιάστηκε: από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 έφθασε στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013. Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία είναι η σημαντικότερη αγορά ελληνικών προϊόντων, καθώς απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών εξαγωγών από κάθε άλλη χώρα. Βρίσκεται δηλαδή στην 1η θέση των χωρών στις οποίες εξάγονται ελληνικά προϊόντα. Αντίστοιχα, το 2013 οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην ελληνική αγορά κατέλαβαν τη 14η θέση ανάμεσα σε 185 χώρες και τη 2η θέση μετά τη Βουλγαρία ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων.

«Ξέρω πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και αρκετούς Τούρκους που έχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Γνωρίζω επίσης ότι Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες συμπράττουν με μεγάλη επιτυχία σε τρίτες χώρες. Για παράδειγμα, εκτελούν από κοινού σημαντικά κατασκευαστικά έργα σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία. Περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σήμερα εκεί. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια» πρόσθεσε ο υπουργός.

Τέλος ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η εκατέρωθεν επενδυτική δραστηριότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων: από το λιανεμπόριο, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, μέχρι τις κατασκευές, τις τράπεζες και τη ναυτιλία. Επίσης, μεγάλη αύξηση υπάρχει και στον τουρισμό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2014 περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα και περίπου 800 χιλιάδες Έλληνες τουρίστες θα επισκεφθούν την Τουρκία.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ