Κλείσιμο

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει την αποστολή της, ακόμα και χωρίς ομοφωνία

Ξεκάθαρα ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως η Ευρωτράπεζα δεν χρειάζεται απαραίτητα τη συγκατάθεση της Γερμανίας ή της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank).

«Δεν χρειαζόμαστε ομοφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, ενώ υπογράμμισε πως τυχόν απόφαση για αγορά κρατικών ομολόγων αφορά τη νομισματική πολιτική, και συνεπώς εμπίπτει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ.

«Πρόκειται για μια απόφαση νομισματικής πολιτικής [...] Δεν είμαστε πολιτικοί», σχολίασε, μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το 2014.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να αμελήσει την αποστολή που έχει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, παρά τις αντιδράσεις. Σημείωσε πως «δεν μπορούμε να ανεχτούμε παρατεταμένες αποκλίσεις από αυτή την εντολή», όταν ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε χαμηλό πενταετίας στο 0,3%, σαφώς κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για «κοντά αλλά κάτω από 2%».

«Παράνομο θα ήταν να μην ακολουθήσουμε την εντολή μας», προσέθεσε, αναφερόμενος και σε δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει στη Γερμανία κατά των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ.

Σε ερώτημα δε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ισπανών Podemos για το ρόλο της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι σχολίασε λιτά πως δεν έχει καταλάβει με βεβαιότητα «τι ζητούν απο εμάς». Αποσαφήνισε πάντως πως η Τράπεζα δεν θα παραβιάσει το καταστατικό της, που απαγορεύει την απευθείας χρηματοδότηση κρατών.

Σχετικά με το σημείο λήψης των κρίσιμων αποφάσεων ο κ. Ντράγκι το τοποθέτησε γενικά «στις αρχές του 2015», εξηγώντας πως χρειάζεται χρόνος για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου στον πληθωρισμό.

Σχετικά με τη φύση που θα έχει τυχόν πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing ή QE), ο κ. Ντράγκι άφησε ανοιχτά σχεδόν όλα τα σενάρια, διευκρινίζοντας πως η Ευρωτράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει πολλών ειδών περιουσιακά στοιχεία, κι όχι απαραίτητα ή αποκλειστικά κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Μοναδικά στοιχεία που δεν εξετάζει η ΕΚΤ είναι ο χρυσός και τα κρατικό ομόλογα κρατών εκτός ευρώ, συμπλήρωσε.

Σε μια ένδειξη πως όλες οι αποφάσεις είναι υπό διαμόρφωση, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως τα κρίσιμα στοιχεία ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι «το μέγεθος, ρυθμός και η σύνθεση» των επενδύσεων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης