Εν αναμονή της αντίδρασης της τρόικας - & προληπτικά μέτρα στο τραπέζι

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για την αντίδραση της τρόικας στο email που απέστειλε η κυβέρνηση το Σάββατο το βράδυ, καθώς και για το χρόνο επιστροφής της στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια παραχωρήσεων προς την τριμερή, καθώς όπως αποκάλυψε σήμερα Τρίτη η Καθημερινή απέστειλαν νέα, μόνιμα, μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και λαχειοφόρος αγορά για τη συγκέντρωση αποδείξεων από τους πολίτες.

Επιπλέον, το κείμενο περιλαμβάνει μέτρα συμφωνημένα με την τρόικα ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και νέες παρεμβάσεις που δεν έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2015, όπως την υποχρέωση πληρωμής για την υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών, την αύξηση των εισιτηρίων για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και έσοδα από οικονομικά εγκλήματα κατά του κράτους.

Το πακέτο περιλαμβάνει και προληπτικά μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι προϋπολογισμού του 2015. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η απόσυρση για μια διετία της μείωσης του 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση συντελεστών φόρου πολυτελείας, αλλά και την αύξηση των φορών σε καπνό και αλκοόλ.

Πεπεισμένη πως, όμως και τα προηγούμενα χρόνια, οι προβλέψεις των δανειστών για δημοσιονομικό κενό θα διαψευσθούν είναι πάντως η κυβέρνηση σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΟΙΚ.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης