Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, παρά τα όσα λέει η τρόικα, διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ

Πεπεισμένη πως, όμως και τα προηγούμενα χρόνια, οι προβλέψεις της τρόικα για δημοσιονομικό κενό θα διαψευσθούν είναι η κυβέρνηση, καθώς παραμένει η διαφωνία με τους δανειστές για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2015.

Αυτό δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση πρότεινε και νέα δημοσιονομικά μέτρα στην τρόικα για να καλύψει πιθανό κενό του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παράγοντες, η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε Πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Συνεπώς, προστίθεται από το υπουργείο, η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2014.

Από την πλευρά της, η τρόικα συνεχίζει να ζητεί πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, και, όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου, στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά.

Όμως, προσθέτουν, αυτή η υποθετική περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα.

Σύμφωνα με το e-mail που έστειλε η Αθήνα στην τριμερή και αποκαλύπτει η «Καθημερινή», οι αντιπροτάσεις της Αθήνας αφορούν μέτρα 980 εκατομμυρίων ευρώ. Η ελληνική πλευρά κάνει ειδική αναφορά σε προσθετά μέτρα από 1ης Ιουλίου του 2015, αν υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τα επίμαχα μέτρα θα είναι η απόσυρση της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, η επιβολή φόρου πολυτελείας και η αύξηση των φορών στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.

Στην επιστολή των 43ων σελίδων περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2017, ο έλεγχος των οικογενειακών παροχών μέσω διασταυρώσεων και η θέσπιση λαχείου μέσω συλλογής αποδείξεων για την ενίσχυση εσόδων από ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση για τις 100 δόσεις και να μπουν περιουσιακά ή άλλα κριτήρια γιατί η σχετική έρευνα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα.

Επιπλέον, επιβεβαιώνονται όλα όσα έχουν γίνει γνωστά για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Οικονομικών κλείνει την επιστολή λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε πως σε μερικούς τομείς δεν ικανοποιούμε πλήρως τις ανησυχίες σας. Όμως αντ’ αυτού έχουμε σε αλλά πεδία καταθέσει πολύ πιο φιλόδοξες προτάσεις. Τα παραπάνω είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια γνήσια προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με αξιόπιστο τρόπο».
Πηγή: skai.gr, ΑΜΠΕ