Ενδεχόμενα μέτρα 1 δισ. περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Αθήνας στην τρόικα

Μέτρα 980 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει το πακέτο προτάσεων της ελληνικής κυβέρνηση προς την τρόικα, όπως προκύπτει από το e-mail που εστάλη την Κυριακή και αποκαλύπτει η «Καθημερινή».

Η ελληνική πλευρά κάνει ειδική αναφορά σε προσθετά μέτρα από 1ης Ιουλίου του 2015, αν υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Τα επίμαχα μέτρα θα είναι η απόσυρση της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, η επιβολή φόρου πολυτελείας και η αύξηση των φορών στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.

Στην επιστολή των 43ων σελίδων περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2017, ο έλεγχος των οικογενειακών παροχών μέσω διασταυρώσεων και η θέσπιση λαχείου μέσω συλλογής αποδείξεων για την ενίσχυση εσόδων από ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση για τις 100 δόσεις και να μπουν περιουσιακά ή άλλα κριτήρια γιατί η σχετική έρευνα θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις που θα επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα.

Επιπλέον, επιβεβαιώνονται όλα όσα έχουν γίνει γνωστά για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός Οικονομικών κλείνει την επιστολή λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε πως σε μερικούς τομείς δεν ικανοποιούμε πλήρως τις ανησυχίες σας. Όμως αντ’ αυτού έχουμε σε αλλά πεδία καταθέσει πολύ πιο φιλόδοξες προτάσεις. Τα παραπάνω είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια γνήσια προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με αξιόπιστο τρόπο».
Πηγή: skai.gr