Σχεδόν 4 δισ. θα «κόψει» από το ΑΕΠ η αύξηση του ΦΠΑ, διαμηνύουν οι ξενοδόχοι

Δυο μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα στοιχίσει στην ελληνική οικονομία μόνο το 2015 ο σχεδιαζόμενος διπλασιασμός του ΦΠΑ στην τουριστική διαμονή, από 6,5 στο 13%, όπως προειδοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σύνδεσμος εκτίμησε ότι η αύξηση θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές στις θέσεις εργασίας, καθώς για κάθε εκατομμύριο μείωσης στις αφίξεις επισκεπτών, θα χάνουν τη δουλεία τους 30.000 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον προσανατολισμό σε αύξηση του ΦΠΑ, αναφέροντας δηκτικά ότι η τρόικα ζητάει απλώς να βρεθούν συγκεκριμένα ποσά και λέει στην κυβέρνηση βρείτε τα.

Οι πολιτικοί μας όμως δεν θέλουν να κάνουν τις περικοπές εκεί που πρέπει. Του χρόνου ωστόσο, θα υποχρεωθούν να τις κάνουν, είτε αυτοί, είτε κάποιοι άλλοι.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε πως η κυβέρνηση προσφεύγει σε οικονομικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, διότι δεν θέλει να επιβάλει άλλα μέτρα που θα ήταν πολιτικά επώδυνα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της τριμερούς στις αντιπροτάσεις δημοσιονομικών μέτρων που της έχει στείλει, επτά μέρες πλέον πριν την τελευταία τακτική συνεδρίαση του Eurogroup για το 2014, όπου η Αθήνα επιδιώκει να τεθεί επισήμως επί τάπητος η μετα-μνημονιακή σχέση της με τους δανειστές.
Πηγή: skai.gr