Χαρδούβελης: Εργαζόμαστε για να μην επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα – Βενιζέλος: Όχι νέα μείωση εισοδημάτων

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος, αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα συνεδρίου που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για την ελληνική οικονομία.

Υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην πολιτική σταθερότητα και στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που δεν θα βασίζεται πλέον στην εσωτερική κατανάλωση αλλά στην εξωστρέφεια της οικονομίας και σε τομείς που διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης και εξωστρέφεια όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, η έρευνα και τεχνολογία, η ναυτιλία.

Βενιζέλος: Στόχος παραμένει η 8η Δεκεμβρίου

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικα έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, πριν εμφανιστούν νέες ανάγκες και πριν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου.

Τόνισε πως δεν πρέπει η χώρα να εμπλακεί σε νέα μέτρα και πως δε θα πρέπει να θιγούν περαιτέρω εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις.

«Πρόκειται για τη διαπραγμάτευση που ολοκληρώνει μια προσπάθεια πέντε ετών, καθορίζει την αλλαγή σελίδας της χώρας και διαμορφώνει τη νέα κατάσταση χωρίς μνημόνιο, αλλά με υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την καθυστέρηση στην επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «η διαπραγμάτευση παρατείνεται γιατί θέλουμε ένα καθαρό πλαίσιο που θα ισχύσει μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και για αυτό που θα υπάρξει σαν θώρακας προστασίας της χώρας από τις αρχές του 2015 και μετά».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης ότι η πολιτική αστάθεια η οποία επικρατεί δεν βοηθάει, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση για αυτονόητα ζητήματα, όπως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προσέθεσε επίσης ότι η πολιτική αβεβαιότητα αναπόφευκτα επηρεάζει τη διαπραγμάτευση.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας - ΑΜΠΕ