Κλείσιμο

Υπέρ της επιλεκτικής διαγραφής ελληνικού χρέους ο σκεπτικιστής Πισσαρίδης

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος σημείωσε ότι η νομισματική ένωση δε λειτουργεί και ότι απαιτείται είτε περισσότερη είτε λιγότερη Ευρώπη, αλλά όχι συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης.

Αποτιμώντας τα αίτια της κρίσης είπε ότι δε σχετίζονται με τις αδυναμίες στη δομή των αγορών εργασίας, όπως πρεσβεύει κυρίως η Γερμανία και ιδίως ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Πρόκειται, αντέτεινε, για μια κρίση διαχείρισης ενός ενιαίου νομίσματος για την κοινή χρήση του οποίου δεν πληρούν όλες οι χώρες που το μοιράζονται τα απαιτούμενα κριτήρια.

Ο Κύπριος καθηγητής είπε πως η εσωτερική υποτίμηση που επιχειρήθηκε στις χώρες του Νότου και κυρίως στην Ελλάδα είχε τελικά αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, εντείνοντας την κρίση κατά το πρότυπο της θεωρίας του Κέινς.

Ως προς το τι πρέπει να γίνει στο εξής για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, ο κ. Πισσαρίδης συνέστησε επεκτατική νομισματική πολιτική, περισσότερες δημοσιονομικές μεταφορές προς τις αδύναμες χώρες και αναδιάρθρωση χρέους.

Είπε ότι η ΕΚΤ δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό που απειλεί την ευρωζώνη και κυρίως τις υπερχρεωμένες χώρες και εκτίμησε ότι η Φρανκφούρτη θα προβεί τελικά στην υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές μεταφορές προς τις αδύναμες χώρες, έκανε λόγο για κάποια θετικά αλλά όχι αρκετά ή ολοκληρωμένα βήματα σε επίπεδο Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποδίδει το 1% του ΑΕΠ της προς την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά αντίθετα «εντελώς αχρείαστα» το Βερολίνο σχεδιάζει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για του χρόνου, ώστε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Ως προς την αναδιάρθρωση χρέους, είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επέμβει και να αγοράσει κρατικά ομόλογα με νέο χρήμα. Προειδοποίησε πως όταν τα επιτόκια αρχίσουν να ανεβαίνουν, το χρέος των ήδη υπερχρεωμένων χωρών θα γίνει ανυπόφορο.

Μια λύση για το ελληνικό χρέος, πρόσθεσε Χριστόφορος Πισσαρίδης, θα μπορούσε να είναι η διαγραφή μέρους του. Ένας εκ των τρόπων που θα μπορούσε να γίνει αυτό, εξήγησε, είναι η έκδοση χρέους με σταθερό μηδενικό επιτόκιο και χρόνο ωρίμανσης τα 60 χρόνια: «Ακούγεται τρελό, αλλά νομίζω ότι κάτι τέτοιο έχει πιθανότητες να γίνει. Πρόκειται για ένα είδος διαγραφής», εκτίμησε. Πρόσθεσε ότι μια άλλη επιλογή θα ήταν ένα πιο επιλεκτικό κούρεμα.

Σημείωσε δε ότι αυτό που προτείνει διαφέρει από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ο ίδιος μιλά για μια πιο επιλεκτική διαγραφή μέσω της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Σχολίασε δε πως το πρόγραμμα μείωσης χρέους της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θα λειτουργήσει, καθώς απαιτεί από την ΕΚΤ να κάνει πράγματα που δεν προβλέπεται να κάνει.

Στα συμπεράσματά του ο καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχημένη νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση, αν και εκτίμησε ότι η ευρωζώνη δε θα οδηγηθεί προς τα εκεί. «Το μέλλον της διαγράφεται ζοφερό», κατέληξε ο κ. Πισσαρίδης.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος παραχωρούσε (την Παρασκευή) την έβδομη διάλεξη στη μνήμη του Ανδρέα Α. Δαυίδ στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, σε εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και η κυβέρνησή του μιλούν σαν είναι δεδομένη η έξοδος της χώρας από την ΕΕ, πιθανότητα που ο ίδιος θεωρεί «καταστροφική» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο