Κλείσιμο

Έκθεση: Το Βερολίνο οφείλει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά ΕΔΩ 

Προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο της «παγίδας της στασιμότητας», κορυφαίοι Γάλλοι και Γερμανοί οικονομολόγοι πρότειναν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την αναβίωση της ανάπτυξης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, με το Βερολίνο να αρνείται πεισματικά την πρόταση περί ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων.

Ο Henrik Enderlein από το Hertie School of Governance της Γερμανίας και ο Jean Pisani-Ferry, επικεφαλής του κυβερνητικού think tank France Strategie, τόνισαν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο «σοβαρής στασιμότητας».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που βλέπουμε τώρα είναι μια περίοδος βιτρίνας όπου λόγια λέγονται για μεγάλα προγράμματα και μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν λαμβάνονται πραγματικά μέτρα», είπαν, σημειώνοντας και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις εκλογές το 2017 και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει να ξανααπογοητεύσει, ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά», επεσήμαναν.

Και οι δύο υπουργοί οικονομικών Παρισιού και Βερολίνου υποστήριξαν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά ο Sigmar Gabriel της Γερμανίας απέρριψε την πρόταση για ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων της χώρας του κατά 24δις ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια, ποσό διπλάσιο από τα κυβερνητικά σχέδια.

«Δε νομίζω ότι από τα 10 δις ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα μπορούσαμε βραχυπρόθεσμα να τα διπλασιάσουμε. Πραγματικά δεν το βλέπω να συμβαίνει», είπε ο Gabriel σε συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron. «Στη Γερμανία το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων».

Τα σχέδια του Βερολίνου για δημόσιες επενδύσεις είναι πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών και αναγκών, σύμφωνα με τους κορυφαίους οικονομολόγους και δημάρχους της Γερμανίας, σε ό, τι αφορά την αναβάθμιση του δημόσιου ενεργειακού, ψηφιακού δικτύου καθώς και αυτό των μεταφορών.

Και οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εθνικών συνεισφορών στο επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αλλά κανείς δεν προέβη σε συγκεκριμένη δέσμευση. Ο Gabriel είπε ότι τα γερμανικά κονδύλια θα μπορούσαν να περάσουν από την κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW.
Οι συντάκτες της έκθεσης πρότειναν επίσης τον καθορισμό ενός κατώτατου και ανώτατου ορίου για την τιμή του άνθρακα για την αποκατάσταση της «ζημίας» του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργηθούν κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην αντικατάσταση των παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Η Γαλλία στηρίζει

Οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων για τη Γαλλία σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν τα μέτρα που θέλει να προωθήσει και ο υπουργός οικονομικών Emmanuel Macron, προκειμένου να ενισχύσει την απασχόληση χωρίς να λάβει μέτρα όπως η κατάργηση του 35ωρου εργασίας ή να προβεί σε μειώσεις των επιδομάτων ανεργίας.

Ο Macron υποστήριξε την έκθεση αλλά απέρριψε την πρόταση αλλαγής από ετήσια σε τριετείς μισθολογικές διαπραγματεύσεις στη Γαλλία, όπως στη Γερμανία, ή να συνδεθούν οι αυξήσεις στο νόμιμο ελάχιστο μισθό με την αύξηση της παραγωγικότητας αντί της αύξησης του μέσου μισθού.
Όσο για τη Γερμανία, ενώ φαινομενικά είναι πιο επιτυχημένη, αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και τις παρατεταμένες ανεπαρκείς επενδύσεις, τόνισαν οι οικονομολόγοι. Το Βερολίνο πρέπει να κάνει περισσότερα για την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών και να προετοιμαστεί για την εισροή των μεταναστών για να κρατήσει τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες του σε λειτουργία.

«Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου οι μεταρρυθμίσεις είναι επείγουσες και συγκεκριμένες, οι γερμανικές ανάγκες μεταρρυθμίσεων είναι πιο θεμελιώδεις στη φύση τους, που απαιτούν κοινωνικό μετασχηματισμό και πιθανότατα θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την υλοποίησή τους», είπαν.

Σχολιάζοντας την απροθυμία στη Γερμανία για περισσότερες δημόσιες δαπάνες, ο Γερμανός Gabriel είπε χαριτολογώντας: «Στη Γερμανία υπάρχει το γνωστό ρητό ότι για τους Γερμανούς, η επιθυμία να εξοικονομήσουν φόρους είναι ισχυρότερη από την επιθυμία να κάνουν σεξ».
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr