Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε ο προϋπολογισμός την Επιτροπή Οικονομικών

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2015, ο οποίος αντίθετα καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ των ειδικών εισηγητών και αγορητών των κομμάτων.

Ο ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπενθύμισε στην ομιλία του ότι στις 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Eurogroup «και θα πρέπει να έχει στα χέρια του το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα του ψηφισμένου Προϋπολογισμού. Όλοι νομίζω πως έχουμε τη συλλογική, αλλά και την ατομική ευθύνη να τον στηρίξουμε, διότι συνδράμουμε στην προσπάθεια της χώρας να βγει από το πρόβλημα» υποστήριξε.

«Για να υπάρχει διαπραγμάτευση, θα πρέπει να διαφωνείς σε κάτι» απάντησε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν θεωρήσουμε ότι ο πρωθυπουργός και ο κ. Χαρδούβελης θα πήγαιναν να διαπραγματευτούν, δεν θα έπρεπε να διαφοροποιείται από τα προαπαιτούμενα των δανειστών και την μνημονιακή πολιτική ένας ήδη ψηφισμένος Προϋπολογισμός;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Κατά τα άλλα, στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί υλοποιήσιμη η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ισοσκελισμένο (μηδενικό) ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης - κάτι που θα συμβεί «για πρώτη φορά μεταπολεμικά και θα έχει τη δική του σημασία και ξεχωριστό συμβολισμό». Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, αναγνώρισε επίσης πως «ο ένας στους δύο ασφαλισμένους αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις κάλυψης της ασφαλιστικής του εισφοράς», προτείνοντας για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, «μια ειδική εξέταση αυτού του προβλήματος».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την προβλεπόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 2 δισ. το 2015, οφειλόμενη στους μηχανισμούς του rebate και του claw back, για την εκτιμώμενη επίτευξη πλεονάσματος 76 εκ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, καθώς και για τις δράσεις κατά της ανεργίας, με αύξηση της κρατικής επιχορήγησης του ΟΑΕΔ κατά 40% το 2015.

«Οι συνολικές μεταβιβάσεις του τακτικού Προϋπολογισμού προς τον κοινωνικό προϋπολογισμό εμφανίζουν μείωση 1,6 δισ. ευρώ» αντείπε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης: «Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας μειώνεται κατά 110 εκ. ευρώ, του υπουργείου Υγείας κατά 340 εκ. ευρώ (40% μείωση σε σχέση με τις δαπάνες του 2013) και περισσότερα από 500 εκ. ευρώ αφαιρούνται από τα δημόσια νοσοκομεία και τους φορείς υγείας. «Οι αθροιστικές περικοπές στους πόρους του υπουργείου Παιδείας αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ» σημείωσε ο βουλευτής, ενώ «γιγαντιαίες» μειώσεις καταγράφονται στις πιστώσεις των δήμων και των νομαρχιών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Χαρακτηριστικά, οι δαπάνες της νομαρχίας Αθήνας για τα γυμνάσια και λύκεια, «κατακρημνίζονται από 2,3 εκ. ευρώ το 2014 σε 371.000 ευρώ, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης από 2,6 εκ. ευρώ πηγαίνουν στις 428.000» σημείωσε ο βουλευτής.

Αντίθετα, ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, στάθηκε στο ότι «οι κρατικές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 170 εκ. ευρώ, σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής». «Αναφέρω το Μεσοπρόθεσμο, γιατί κατά την αντίληψή μου είναι ένα πλαίσιο που ουσιαστικά δεν χρειάζεσαι Τρόικα για να σε παρακολουθεί - πρέπει το ίδιο το κράτος και η κυβέρνηση να παρακολουθεί τις δαπάνες».

Ο κ. Κασσής, επεσήμανε πως «το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα της τελευταίας διετίας και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα του σημερινού πρωθυπουργού στα διάφορα Ζάππεια. Στα 27 δισ. ελλείμματος που καλύψαμε απ' το 2009 μέχρι σήμερα, το 80% οφείλεται στις αποφάσεις που σήκωσε μόνο του το ΠΑΣΟΚ».

«Αν η ΝΔ στήριζε από την αρχή την εθνική προσπάθεια της περιόδου 2010-2012 με επιφυλάξεις, θα είχαμε προχωρήσει ταχύτερα στην επίτευξη των στόχων» σημείωσε ο κ. Κασσής, επιφυλάσσοντας την ίδια κριτική και στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συμμαχία των χωρών του Νότου, αλλά επί της ουσίας τίποτα. Καιροφυλακτεί για το πότε θα κάνει τη μεγάλη στροφή: Δεν λέτε πια πως θα σκίσετε τα Μνημόνια, αλλά μιλάτε για διαπραγμάτευση για την οποία μιλούσε το ΠΑΣΟΚ. Και είναι καλύτερα τα πράγματα σήμερα, γιατί δεν έχουμε το έλλειμμα των 27 δισ. ευρώ...» ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Διάκριση ανάμεσα στους «εχέφρονες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και τους υπόλοιπους που εξακολουθούν να κινούνται σε μια γραμμή «τακτικισμού και πολιτικού καιροσκοπισμού», έκανε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεζυρόπουλος. Οι πρώτοι, κατά τον κ. Βεζυρόπουλο, «αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια για μονομερείς κινήσεις» και πως «οι απειλές προς τους επενδυτές απομακρύνουν την ανάπτυξη». Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε χαμηλούς τόνους για τη χθεσινή, σημαντική συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια».

«Η παραχώρηση των αεροδρομίων αποτελεί αρνητική ενέργεια για τις νησιωτικές κοινωνίες, καθώς θα επιφέρει μειώσεις στα κρατικά έσοδα, αυξήσεις στα αεροπορικά ναύλα και θα μετακυλήσει στον Έλληνα πολίτη τα κόστη συντήρησης των αεροδρομίων» αντείπε στον κο Βεζυρόπουλο, ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης.

«Θέλουμε όλοι επενδύσεις;» απάντησε με ρητορική ερώτηση στον κ. Βεζυρόπουλο και η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Κούβελα.

«Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται πως για να γίνουν άμεσες ξένες επενδύσεις, θα πρέπει σε μια χώρα να υπάρχουν οι ανάλογες κρατικές υποδομές» σημείωσε η βουλευτής. «Μετά από πέντε κοινοτικά πλαίσια δεν έχετε κάνει ούτε τα βασικά έργα υποδομής, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι οδικοί άξονες στα πλαίσια των ευρωπαϊκών δικτύων - κι εσείς πήγατε να εντάξετε έργα βιτρίνας όπως το Δέλτα Φαλήρου και η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου τα οποία οι κοινοτικοί απέρριψαν. Κι εσείς, ισχυρίζεστε πως άμεσες ξένες επενδύσεις δεν έγιναν, επειδή οι μισθοί ήταν υψηλοί και επειδή η αντιπολίτευση τρομάζει τους επενδυτές...»

«Αν αντί να φτιάχνουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να αφαιρούμε πόρους από την ελληνική οικονομία για πληρωμές τόκων, ρίχναμε αυτά τα χρήματα σε επενδύσεις, μπορούμε να αντιληφθούμε τη θεαματική θετική επίπτωση που θα είχε αυτό στην ελληνική οικονομία. Όμως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι μειωμένο κατά 400 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι», παρατήρησε η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μείωση του ΠΔΕ σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται στη μείωση των κοινοτικών πόρων, και όχι των εθνικών που παραμένουν σταθεροί - απάντησε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Καράμπελας. «Οι δημόσιες επενδύσεις της χώρας, χρηματοδοτούνται κατά 90% από κοινοτικά κονδύλια, και αυτό αρκεί ως απάντηση σ' αυτούς που κάνουν ό,τι δυνατόν για να υπονομεύσουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει άλματα στο κομμάτι των απορροφήσεων. Το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, έφτασε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο το 75%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά» τόνισε ο κ. Καράμπελας.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων στην επόμενη τετραετία, που είναι αναγκαίο προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας» επεσήμανε και ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης. «Πέρα λοιπόν από τις κρατικές επενδύσεις, χρειαζόμαστε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις - κάτι που θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό αν προχωρήσουν οι αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» συμπέρανε ο βουλευτής, τονίζοντας αντίστοιχα την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι ανεξάρτητοι, δεν έλαβαν το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση.

Παράλληλα, το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη σημερινή συζήτηση, καθώς κατά δήλωσή του, αντιτίθεται παγίως στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε ημέρα γενικής απεργίας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ