Χρυσόστομος: Η Εκκλησία Κύπρου δεν θα επενδύσει στην Ελληνική Τράπεζα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Μεγαλονήσου δεν μπορεί να επενδύσει 17 εκατ. ευρώ, για να ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Έτσι το ποσοστό που κατέχει η Εκκλησία Κύπρου θα συρρικνωθεί περαιτέρω, κάτω του 5%, μετά τη μετατροπή των δικαιωμάτων προτίμησης σε μετοχές.

Με βάση την τελευταία παρουσίαση που έγινε από την Τράπεζα στους επενδύτες, η Εκκλησία κατέχει το 7,99% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Από τα στοιχεία των τελευταίων ετών φαίνεται ότι το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα συνεχώς συρρικνώνεται.

Τον Ιούνιο του 2013 κατείχε το 19,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου του 2012 το ποσοστό ήταν 21,8%.

«Δεν μας ενδιαφέρει πλέον το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχουμε στις τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και δήλωσε: «έχουμε δαπανήσει αρκετά λεφτά στις τράπεζες και έχουμε υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά». Με κάποιους παλαιότερους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι η Εκκλησία από τις επενδύσεις της σε κυπριακές τράπεζες απώλεσε τα τελευταία χρόνια πέραν των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Ως γνωστό, οι επενδύσεις της στην Τράπεζα Κύπρου, μετά και το «κούρεμα» των καταθέσεων, έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε, επίσης, ότι η Εκκλησία θα επικεντρωθεί σε άλλες υφιστάμενες επενδύσεις που διατηρεί, όπως είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες, το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, τα εργοστάσια πλαστικών και σωλήνων, καθώς επίσης και η Κυπριακή Εταιρεία Οίνου (ΚΕΟ). «Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε αυτές τις εταιρείες και να διοχετεύσουμε τη δραστηριότητα μας σε αυτούς τομείς» συμπλήρωσε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δυο κύριοι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας, Third Point και Wargaming, που κατέχουν περίπου από 20,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας η κάθε μια, δεσμεύτηκαν να εξασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που τους αναλογούν.

Την Παρασκευή, αρχίζει στο κυπριακό Χρηματιστήριο η διαπραγμάτευση των 3.936.599.211 δικαιωμάτων προτίμησης της Τράπεζας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου περίπου κατά 220 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα, στοχεύει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και την άντληση κεφαλαίων που θα της επιτρέψουν να επιδιώξει επιχειρηματικές ευκαιρίες με την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αναπτύσσοντας την πελατειακή της βάση, το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της και τα μερίδια αγοράς.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ