ΟΛΠ και COSCΟ υπογράφουν το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού

Το τελικό κείμενο του φιλικού διακανονισμού, που έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ και αναμένεται να αποσταλεί από το υπουργείο Ναυτιλίας προς ψήφιση στη Βουλή, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα λιμάνια

Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), που προβλέπει επενδυτικά έργα ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι, αναμένεται να υπογραφεί στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ στελεχών των δύο πλευρών και παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Το τελικό κείμενο του φιλικού διακανονισμού, που έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ και αναμένεται να αποσταλεί από το υπουργείο Ναυτιλίας προς ψήφιση στη Βουλή, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα λιμάνια.

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «τεράστιες νομικές ακροβασίες που επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να εκποιήσει τα λιμάνια». Συμμετέχει στη σημερινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και καλεί όλους τους εργαζόμενους των λιμανιών να δώσουν δυναμικό "παρών" στα αγωνιστικά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις. Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ θα συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 σήμερα το πρωί.

Στο μεταξύ, ο ΣΕΠ(COSCO), σε ανακοίνωσή του με αφορμή την έγκριση του σχεδίου φιλικού διακανονισμού, αναφέρει ότι «τα αρμόδια όργανα της εταιρείας αποφάσισαν να συνυπογράψουν το εγκριθέν από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ ΑΕ κείμενο συμφωνητικού», του οποίου οι όροι, όπως τονίζει, «συνιστούν για το λιμάνι του Πειραιά, την ΟΛΠ ΑΕ., τη ΣΕΠ ΑΕ και την Ελλάδα ένα μεγάλο επιχειρηματικό πλάνο αξίας 230.000.000 ευρώ, που θα αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση από την Εταιρεία».

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης παρουσιάζοντας προχθές τις βασικές παραμέτρους του έργου και τις αναγκαίες προσαρμογές που έγιναν λόγω της Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6.200.000 TEU (κιβώτια) από 3.700.000.

Επίσης, το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στον Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.
Στη θέση του ελαχίστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη "εγγυημένη δυναμικότητα" και "ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα" ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU, αντιστοίχως.

Η Καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498 εκατ. ευρώ σε 678 -1.073 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ ΑΕ για λογαριασμό της ΟΛΠ ΑΕ, ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους.

Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενώ δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ