Η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει αγορές κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2015

Το ενδεχόμενο αγοράς ακόμα και κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά θα εξετάσει το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε περίπτωση που τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την τόνωση της οικονομίας δεν αποφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο.

«Περιμένουμε πως τα ήδη υιοθετημένα μέτρα θα οδηγήσουν […] τον ισολογισμό μας στο μέγεθος που είχε στις αρχές του 2012», δηλαδή κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ προς τα πάνω, δήλωσε ο κ. Κονστάνσιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας που έδωσε στο Λονδίνο. «Εάν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να εξετάσουμε την αγορά άλλων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε πως τυχόν αγορές ομολόγων θα γίνουν σε αναλογία με το οικονομικό και πληθυσμιακό μέγεθος του κάθε κράτους-μέλους της ευρωζώνης (το αποκαλούμενο «capital key» της ΕΚΤ). Σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που μπορούν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τυχόν αγορές κρατικών χρεογράφων από την ΕΚΤ.

Απαντώντας δε εμμέσως στην πρόσφατη προειδοποίηση του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν πως υπάρχουν «ψηλά νομικά εμπόδια» για την αγορά κρατικών τίτλων, ο κ. Κονστάνσιο υπογράμμισε πως οι τέτοιες αγορές στη δευτερογενή αγορά «είναι στο πλαίσιο της εντολής της ΕΚΤ και μέσα στις νομικές δυνατότητές της».

Η δήλωση Κονστάνσιο είναι μια από τις πλέον ξεκάθαρες τοποθετήσεις αξιωματούχου της Ευρωτράπεζας για το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων. Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει ήδη καταστήσει σαφές πως η ΕΚΤ μελετά νέες πιθανές λύσεις για την τόνωση της ρευστότητας, του πληθωρισμού, της ζήτησης και της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ.

Προηγούμενες πρωτοβουλίες, όπως η παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και οι πρόσφατες αγορές καλυμμένων τίτλων του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν έως τώρα φέρει αισθητό αποτέλεσμα, με την ευρωζώνη να βρίσκεται στα όρια της ύφεσης και το «φάντασμα» του αποπληθωρισμού να είναι διαρκώς ορατό.

Μια από τις βασικές αιτίες των ως τώρα μικρών αποτελεσμάτων είναι το μικρό μέγεθος της αγοράς καλυμμένων ιδιωτικών τίτλων. Αντίθετα, η δευτερογενής αγορά ομολόγων είναι «πιο ογκώδης», όπως σημείωσε ο ίδιος ο κ. Κονστάνσιο.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης