Επενδυτικό «όραμα» 315 δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε ο Γιούνκερ

Το σχέδιο του για την κινητοποίηση 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για αναπτυξιακές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε βάθος τριών ετών, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως κάθε ευρώ που θα διοχετευτεί μέσω του επενδυτικού ταμείου μπορεί να αποφέρει 15 ευρώ σε επενδύσεις. Προσέθεσε μάλιστα πως, αν χρειαστεί, το «ταβάνι» του ταμείου μπορεί να υπερβεί τα 315 δισ.

Ερωτηματικά παραμένουν ωστόσο για το από πού θα προέλθουν τα χρήματα του νέου ταμείου, με τον κ. Γιούνκερ να δηλώνει πως θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν να δηλώνει λίγο αργότερα πως συμμετοχή θα έχει και ο ιδιωτικός τομέας.

«Έχω ένα όραμα με νέα παιδιά στη Θεσσαλονίκη να πηγαίνουν σε σχολείο που έχει τάξεις με υπολογιστές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ. Κάλεσε την Ευρωβουλή να περάσει την απαραίτητη νομοθεσία ώστε το νέο ταμείο να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2015.

Στέλνοντας πάντως ένα μήνυμα προς τις κυβερνήσεις, ο κ. Γιούνκερ αποσαφήνισε πως τα έργα όπου θα κατευθύνονται τα κεφάλαια «δεν θα προτείνονται από πολιτικούς», και συμπλήρωσε πως το νέο επενδυτικό ταμείο θα διαθέτει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα προωθούν και θα αξιολογούν κάθε φάκελο.

«Δεν θέλουμε εθνικά ευχολόγια, δεν θέλουμε το ταμείο να πολιτικοποιηθεί. Αυτό δεν είναι ένα ATM, το ταμείο δεν είναι τράπεζα», δήλωσε. Συμπλήρωσε επίσης πως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί το ακριβές ποσό που θα επενδυθεί σε κάθε χώρα, προσθέτοντας όμως πως η ανάπτυξη σε μια χώρα είναι επωφελής και για τις υπόλοιπες.

Χαράσσοντας παράλληλα μια γραμμή ισορροπίας μεταξύ δημοσίων δαπανών και δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε πως το ταμείο «δεν θα προδώσει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας», ούτε θα επιβαρύνει τα κράτη μέλη με περαιτέρω χρέος. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο χρέος [...] Δεν θα προδώσουμε τα παιδιά μας», είπε.

Από την άλλη πλευρά όμως, διευκρίνισε πως η συμβολή του κάθε κράτους στο νέο ταμείο δεν θα προσμετράται στα δημοσιονομικά όρια που θέτει το Σύμφωνο.
Πηγή: skai.gr