Έκκληση ΟΟΣΑ προς ΕΚΤ για τη λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης

Οι μέτριες προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και η επιβράδυνση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης πρέπει να ωθήσουν τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν, με μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος, τους μοχλούς της νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής για να στηρίξουν την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (Economic Outlook).

Η έκθεση τονίζει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει κολλήσει σε χαμηλή ταχύτητα, με την αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων να είναι κατώτερη από τους ιστορικούς μέσους όρους και τις συνθήκες ζήτησης να αποκλίνουν μεταξύ χωρών και περιοχών, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Δεν είμαστε σε πορεία μίας υγιούς ανάκαμψης. Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος στασιμότητας στην Ευρωζώνη που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις παγκοσμίως, ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. 'Ανχελ Γκουρία, προσθέτοντας: «Επιπλέον, οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα για τις αναδυόμενες οικονομίες, πολλές από τις οποίες έχουν σωρεύσει υψηλά επίπεδα χρέους». Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται να ανέλθει στο 3,3% το 2014, πριν επιταχυνθεί στο 3,7% το 2015 και το 3,9% το 2016, σύμφωνα με την έκθεση. Οι ρυθμοί αυτοί είναι μέτριοι σε σύγκριση με την προ της κρίσης περίοδο και κάπως χαμηλότεροι από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% εφέτος , ο οποίος θα επιταχυνθεί ελαφρά στο 1,1% το επόμενο έτος και στο 1,7% το 2016.

Μία παρατεταμένη στασιμότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να συμπαρασύρει προς τα κάτω την παγκόσμια ανάπτυξη και να έχει επιπτώσεις σε άλλες οικονομίες μέσω των εμπορικών και χρηματοπιστωτικών διασυνδέσεων, σημειώνει η έκθεση.

Ένα σενάριο στην έκθεση δείχνει πώς ένα αρνητικό σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μακρά περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης και πολύ χαμηλού πληθωρισμού, καταλήγοντας στη διατήρηση της ανεργίας στα σημερινά, απαράδεκτα υψηλά, επίπεδα. «Με τις προοπτικές της Ευρωζώνης να είναι αδύναμες και ευάλωτες σε νέες κακές ειδήσεις, απαιτείται μία ισχυρότερη αντίδραση της πολιτικής, ιδιαίτερα για να τονωθεί η ζήτηση», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κατρίν Μαν, προσθέτοντας: «Αυτό θα σημαίνει περισσότερη δράση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πιο υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική, ώστε να υπάρχει το περιθώριο να υλοποιηθούν βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μία Ευρώπη που έχει κακές επιδόσεις είναι κακό νέο για όλους».

Μεταξύ των μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών, η δραστηριότητα αποκτά δυναμική στις ΗΠΑ, οι οποίες προβλέπεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 2,2% το 2014 και περίπου 3% το 2015 και το 2016. Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη επηρεάσθηκε από τις αυξήσεις στον φόρο κατανάλωσης, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται μόνο στο 0,4% φέτος και ελαφρά αυξημένος στο 0,8% το 2015 και στο 1% το 2016. Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να έχουν διαφορετικές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας προς πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, θα οδηγήσει στη μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της από το 7,3% το 2014 στο 7,1% το 2015 και το 6,9% το 2016, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Πηγή: skai.gr