Ώς αργά τη νύχτα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Πόλη του Φωτός

«Ήλθαμε να κλείσουμε το βιβλίο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο πριν την έναρξη των συζητήσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

«Έχουμε έλθει για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, κάνουμε πρόοδο και συνεχίζουμε» πρόσθεσε. Ο υπουργός επισήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε έναν «ελληνικό χώρο» που είναι το κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.

«Είναι ένας τρόπος για να συναντήσουμε εδώ όλες τις πλευρές», πρόσθεσε, «και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση. Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό.



H πρώτη ημέρα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στην Πόλη του Φωτός αναμένεται να διαρκέσει ως αργά τη νύχτα. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, γνωστό ως «Βίλα Σαίντ».

Την Τετάρτη πάντως, η έναρξη των συζητήσεων προβλέπεται από τις 8:00 το πρωί, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέσα στην ημέρα. Παρ' όλα αυτά, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και την Πέμπτη εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Oμάδας Eργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) όπου θα κριθεί αν το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο της 8ης Δεκεμβρίου.

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κυβερνητικές πηγές επέμεναν πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Πρόσθεταν πως έως το τέλος του έτους ή τις αρχές Ιανουαρίου μπορεί να έχει επέλθει και η συμφωνία για τη νέα σελίδα της ελληνικής οικονομίας, αφού στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και η πιο ενεργή εμπλοκή του ΔΝΤ χωρίς να υπάρξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέσω ψήφισης από τα εμπλεκόμενα Κοινοβούλια.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Oικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, έφθασε στο Παρίσι το μεσημέρι με το κυβερνητικό αεροπλάνο. Στην ομάδα συμμετέχουν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου, από δε το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας.

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, δήλωσε κατηγορηματικά από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι.
Πηγή: ΑΜΠΕ, skai.gr