Κλείσιμο

Υπέρ μίας αρχής που θα εγγυάται την τήρηση των κανόνων σταθερότητας ο Σόιμπλε

Εκτενέστατη συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών φιλοξενεί η τελευταία για το 2014 έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Focus.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλά για τη μακρά πολιτική του διαδρομή και εκμυστηρεύεται ότι, παρά τα 72 του χρόνια, η χαρά που εξακολουθεί να αντλεί από την εργασία του αποτελεί κίνητρο παραμονής στο πολιτικό προσκήνιο.

Ενόψει της ψήφισης του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μετά από 46 χρόνια στη Γερμανία, κάτι που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του γερμανού υπουργού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζει ότι η γερμανική επανένωση και η συμβολή του στα σχετικά γεγονότα έχουν για τον ίδιο πολύ πιο βαρύνουσα σημασία.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία σταθεροποίησης του ευρώ διαμηνύει ότι απαιτεί ακόμη δουλειά. Όπως υπογραμμίζει, «πρέπει να δείξουμε με ποιον τρόπο θέλουμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης πρέπει να δεσμευθούν στη δημιουργία λιγότερων χρεών.

Το ότι θέλουμε να εδραιώσουμε το ευρώ απαρέγκλιτα και σε μόνιμη βάση πρέπει να είναι σαφές. Στο πεδίο της τραπεζικής ένωσης το καταφέραμε αυτό, στο πεδίο της δημοσιονομικής ένωσης όχι ακόμη».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ μίας ευρωπαϊκής αρχής που θα εγγυάται την τήρηση των κανόνων σταθερότητας από τα ευρωπαϊκά κράτη, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών με ομόφωνη απόφαση των «28» της ΕΕ.

Όπως υποστηρίζει ο Β. Σόιμπλε, «ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων θα έπρεπε να αποκτήσει δικαίωμα άσκησης βέτο ενάντια σε (σ.σ. εθνικούς) προϋπολογισμούς που παραβιάζουν τα κριτήρια σταθερότητας».
Πηγή: Deutsche Welle