«Ραντεβού» κυβέρνησης - τρόικας στο Παρίσι την Τρίτη - Στόχος να κλείσει η αξιολόγηση

«Πάμε στο Παρίσι για να κλείσουμε την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη ημέρα, δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος» επισήμανε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ με την οποία επιβεβαιώνεται η πληροφορία της συνάντησης στελεχών του οικονομικού επιτελείου, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, και συμβούλων του πρωθυπουργού, με τους επικεφαλής της τρόικας στη γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη το απόγευμα.

Στην κρίσιμη συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι κύριοι Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Περιακάκης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, πάντως, ότι δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματα, πλην όμως σε αρκετά καταγράφεται πρόοδος. «Δεν σηκώνουμε τον πήχη ψηλά» διευκρίνιζαν.

Προηγήθηκε η δημοσιοποίηση της είδησης από το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλέστηκε στέλεχος της τριμερούς. 

Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ, στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Παρίσι θα 
Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν, στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος για να καθορίσουν το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Όπως έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ, στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Παρίσι θα συμμετάσχουν και οι κύριοι Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Περιακάκης.

Σημειώνεται ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε την Κυριακή το πακέτο διευκρινίσεων και μέτρων που περιλαμβάνει εναλλακτικά μέτρα για τυχόν κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που επικαλείται η τρόικα, αλλά και επιπλέον επιχειρήματα για τις δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού του 2015. 

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το θέμα του δημοσιονομικού κενού, με την τρόικα να το υπολογίζει σε 2-3 δισεκ. ευρώ για το 2015.

Από την απάντηση θα κριθεί αν υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψει στη Αθήνα η τρόικα ή όχι, αλλά πάντως γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι χάνεται ο στόχος για συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στο Euroworking Group της 27ης Νοεμβρίου αναμένεται να διαφανεί εάν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα κλείσουν όλα τα θέματα ή θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος. 


Το Μαξίμου επιθυμεί η συμφωνία να είναι πολιτικά βιώσιμη, παρέχοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ώστε να εξαντλήσει την τετραετία.

Παρελθόν θα αποτελέσει μέσα στο 2015 η δεκαπενταετία στις συντάξεις. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει κλειδώσει ήδη η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής-εγγυημένης από το κράτος σύνταξης στις 6 χιλιάδες ημέρες -εικοσαετία-, από τις 4.500 ημέρες - δεκαπενταετία.

Η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, όμως υπάρχει «κάποιος κίνδυνος» για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως τις αρχές του 2015, εκτιμά από την πλευρά του σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας πάντως πως η προσβασιμότητα στις αγορές «δεν είναι ακόμα αξιόπιστη» για τη χρηματοδότηση της χώρας.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης