Fitch: Η αξιολόγηση μπορεί να κρατήσει ως τις αρχές του 2015

Η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικα θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, όμως υπάρχει «κάποιος κίνδυνος» για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως τις αρχές του 2015, όπως εκτιμά σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας πάντως πως η προσβασιμότητα στις αγορές «δεν είναι ακόμα αξιόπιστη» για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Η Fitch διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο βαθμό «B», με την προοπτική να χαρακτηρίζεται ως «σταθερή», γεγονός που σημαίνει πως δεν αναμένεται υποβάθμιση εντός των επόμενων μηνών.

Προειδοποιεί ωστόσο πως το ενδεχόμενο υποβάθμισης παραμένει υπαρκτό, ιδιαίτερα σε περίπτωση κάποιας «εσωτερικής πολιτικής κρίσης» – όπως η διενέργεια πρόωρων εκλογών – «επιδείνωσης της σχέσης με τους δανειστές», ή «υποχώρησης» της κυβέρνησης σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Όσον αφορά την οικονομία, η Fitch επιμένει στις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη 2,5% το 2015 (έναντι 2,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός), προειδοποιώντας όμως πως «πιθανές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις» και οικονομική αποδυνάμωση της ευρωζώνης μπορούν να ρίξουν τις προβλέψεις.

Αναλυτικά η έκθεση της Fitch ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr