Πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη που αγγίζει το 3% προβλέπει ο προϋπολογισμός (pdf)

Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στο 171% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της τάξης του 2,9%, από τους υψηλότερους ρυθμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός του 2015 που κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή.

Το ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει σε 184,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων κατά 11,7% σε σχέση με το τρέχον έτος, με τη συνέχιση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, αλλά περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,2%.

Επιπλέον, προβλέπει προσθετά έσοδα από φόρους ύψους 1,7 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα προέλθουν από την άμεση φορολογία.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό «μετά από δεκαετίες», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της τρόικα για δημοσιονομικό κενό.

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%.

Αναλυτικη εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2015 ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr