Αναστολή τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ σχεδιάζει η Τουρκία, λόγω TTIP

Ενδεχόμενο αναστολής της τελωνειακής ένωσής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει η Τουρκία, σε περίπτωση που η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία-ορόσημο ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Πολιτειών (TTIP) δεν περιλαμβάνει αυτόματες προστασίες και τα κράτη που είναι τελωνειακά ενωμένα με τις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

«Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να ανοίξει την αγορά της στις ΗΠΑ με μηδενικούς δασμούς. Αν γίνει αυτό, θα χάσουμε το 3 με 4% του ΑΕΠ μας, που αντιστοιχεί σε 2,5 ως 3 δισεκατομμύρια δολάρια εμπορική απώλεια», τόνισε ο κ. Μποζκίρ, μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης από το Όσλο όπου βρίσκεται.

«Είμαστε μέλη της τελωνειακής ένωσης για χρόνια, επομένως η Ε.Ε. θα πρέπει να δείξει ευαισθησία στα συμφέροντά μας, όπως έχουμε δείξει εμείς στα δικά τους», συμπλήρωσε.

Τόνισε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να ανοίγει την αγορά της σε όλες τις τρίτες χώρες με τις οποίες οι Βρυξέλλες υπογράφουν εμπορικές συμφωνίες και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αρνείται όρους που προβλέπουν τυχόν συμφωνίες της Ευρώπης με άλλους εμπορικούς εταίρους.

Συμπλήρωσε πως ακόμα και στο ενδεχόμενο που τελικά δεν ανασταλεί η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση με την Ε.Ε. σε «τεχνικά ζητήματα».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ