Χαρδούβελης: Χρηματοδότηση από αγορές με μηχανισμό εμπιστοσύνης οι πυλώνες της «νέας σχέσης»

Τα βασικά σημεία της νέας σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές, που θα «οριστικοποιηθεί [...] μέχρι τις αρχές του 2015» της σκιαγράφησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πολυσυνέδριο Capital + Vision για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, η νέα σχέση με τους δανειστές θα χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές, με παράλληλη εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, αλλά και στήριγμα ένα απόθεμα κεφαλαίων που θα «ενισχύει την εμπιστοσύνη» των αγορών.

Τόνισε πως σε αυτό το «μαξιλάρι» θα μπορούσε να περιληφθεί το απόθεμα των 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ του ΤΧΣ.

Σημείωσε πως βασικοί μεταρρυθμιστικοί στόχοι θα είναι η εφαρμογή σταδιακών φοροαπαλλαγών που δεν θα ανατρέπουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και η ενίσχυση της «αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα».

Προειδοποίησε όμως πως η χώρα «δεν θα βρεθεί από την ‘κόλαση’ στον ‘παράδεισο’, από τη μια μέρα στην άλλη», και πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλλιεργεί «ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων». Συμπλήρωσε πως η κρίση συνιστά ευκαιρία «να αφήσουμε πίσω μας τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως πλέον ο τομέας που θα πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός για την οικονομική ανάκαμψη είναι ο ιδιωτικός, κι όχι το Δημόσιο.

Υπογράμμισε πως το Δημόσιο δεν μπορεί πια να λειτουργεί ως δημιουργός θέσεων εργασίας, καθήκον που θα πρέπει να επωμιστεί ο ιδιωτικός τομέας, με ώθηση από την καινοτομία, την έρευνα και την εξωστρέφεια.

Εκτίμησε πως μετά τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ οι τράπεζες μπορούν να ξανά να αναλάβουν το ρόλο του πάροχου «αιμοδότη» ρευστότητας για την τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Οι τράπεζες μπορούν πλέον να επιστρέψουν στον πρωταρχικό τους ρόλο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι το θετικό κλίμα περνάει και στην καθημερινότητα με την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ