Κλείσιμο

Η πολιτική αβεβαιότητα ανησυχεί τους παράγοντες της οικονομίας

Την έντονο προβληματισμό τους για την πολιτική αβεβαιότητα στο προσεχές διάστημα εκφράζουν, ο ένας μετά τον άλλο, παράγοντες όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, στον απόηχο και των αναταράξεων στις αγορές το περασμένο διάστημα.

Φόβος των οικονομικών παραγόντων, είναι η ανατροπή της προόδου της ελληνικής οικονομίας που επετεύχθη με τόσο κόπο από τους Έλληνες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια λόγω αστάθμητων πολιτικών εξελίξεων τους προσεχείς μήνες ενόψει και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.

«Οι προκρατήσεις για το 2015 από Αγγλία κινούνται θετικά. Εν τούτοις η τουριστική αγορά είναι ανήσυχη. Το γιατί με δύο λέξεις: Πολιτικό Ρίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή στο λογαριασμό του στο Twitter, o πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

«Οι τελευταίες κινήσεις στις αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς κάνουμε πάρα πολύ θόρυβο και οι επενδυτές αντί να εστιάσουν στα οικονομικά επιτεύγματα που έγιναν με τόσες θυσίες ασχολούνται με το πολιτικό ρίσκο» επισήμανε από την πλευρά του την Πέμπτη ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε εκδήλωση για πελάτες της τράπεζας στο Ηράκλειο στο πλαίσιο επίσκεψης της διοίκησης στην Κρήτη.



Τον επιβλαβή παράγοντα του πολιτικού ρίσκου για την οικονομία έχουν επισημάνει σε εκθέσεις τους επίσης οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank.

Aλλά και στο εξωτερικό, οίκοι όπως η Morgan Stanley σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα των στρες τεστ μειώνουν το ρίσκο των επενδύσεων στις ελληνικές τράπεζες, διαπιστώνοντας πως τα ισχυρά σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών ακυρώνουν τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προέκυψαν από τη διαδικασία.

Η Morgan Stanley τόνισε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την επερχόμενη εκλογή Προέδρου, όμως, μιλά για θετικό αποτέλεσμα των stress tests, το οποίο βελτιώνει το επενδυτικό case των ελληνικών τραπεζών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ