Κλείσιμο

Επίσημο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ από τη Fed

Τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), που είχε ως στόχο τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω κρίσης, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που άρχισε στα τέλη του 2008, η Fed αγόρασε μεγάλες ποσότητες ομολόγων και άλλων χρεογράφων από μεγάλες εμπορικές τράπεζες, παραχωρώντας τους κατ’ αυτόν τον τρόπο ρευστότητα.

Σε διάστημα πέντε ετών, η Τράπεζα αγόρασε στοιχεία αξίας 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οκταπλασιάζοντας τον ισολογισμό της.

Στόχος ήταν οι μεγάλες ποσότητες ρευστού να «μεταγγιστούν» στην πραγματική οικονομία μέσω τραπεζικών δανείων, ώστε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, κατά τη διήμερη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο της Fed έκρινε πως πλέον υπάρχει «επαρκής υποβόσκουσα δύναμη στη γενικότερη οικονομία ώστε να υποστηριχθεί η συνεχιζόμενη διαδικασία προς την μέγιστη απασχόληση, στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών».

Σε παλαιότερες συνεδριάσεις του, το διοικητικό συμβούλιο της Fed επέτρεπε τη συνέχιση του προγράμματος λόγω της «υπο-χρήσης του εργατικού δυναμικού». Την Τετάρτη όμως έκρινε πως η σταθερή μείωση της ανεργίας καταδεικνύει πλέον πως αυτό το πρόβλημα «σταδιακά συρρικνώνεται».

Παρά ταύτα, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, που μπορεί να εμποδίσουν στον πληθωρισμό να επανέλθει στο στόχο του 2%. Για αυτό και τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν για «σημαντικό» (considerable) χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με την ΕΚΤ, που έχει ως στόχο μόνο τον έλεγχο του πληθωρισμού, η Fed έχει διπλή εντολή να φροντίζει τη σταθερότητα των τιμών και τη μέγιστη δυνατή απασχόληση. Επίσης, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δικαίωμα να τυπώνει χρήμα, αυξάνοντας το απόθεμα χρήματος στην αγορά και την οικονομία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ