Χαρδούβελης μετά τον Σόιμπλε: Νέα σχέση Ελλάδας - δανειστών μετά την 1η Ιανουαρίου (upd)

«Μετά την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξει νέα σχέση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, δεν έχει αποφασισθεί ακόμη η τελική μορφή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη συνάντηση με το γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών που διεξήχθη στο Βερολίνο. 

«Η Ελλάδα θέλει μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν έγινε καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο.

Αν οι αγορές δουν ότι υπάρχει «δίχτυ ασφαλείας», τότε θα βελτιωθεί η εικόνα, θα πέσουν τα spreads, θα πέσουν τα επιτόκια σημείωσε εξάλλου έλληνας αξιωματούχος. Πρόσθεσε δε, ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, και η τρόικα δεν έχει θέσει ζήτημα μείωσης συντάξεων

Σημειώνεται
ότι η συνάντηση Χαρδούβελη – Σόιμπλε διήρκεσε πάνω από 1 ώρα, από μισή ώρα που ήταν προγραμματισμένο, και αμέσως μετά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να τον ενημερώσει. 

Ο κ. Χαρδούβελης
επισήμανε επίσης ότι κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα τρόικας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Έγινε μια συζήτηση για το πώς θα συνεχίσουμε και θα οριοθετήσουμε τη νέα μας σχέση από την 1
η Ιανουαρίου». «Η Γερμανία έχει άποψη για το τι πρέπει να γίνει και θα βοηθήσει την Ελλάδα, οι Γερμανοί είναι ευρωπαϊστές, ειδικά ο κ. Σόιμπλε, και θέλουν ισχυρό ευρώ και ισχυρή Ελλάδα» υπογράμμισε υπουργός Οικονομικών.


Η συνάντηση έρχεται ενόψει της επιστροφής της τριμερούς στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο της τρέχουσας αξιολόγησης, όπου αναμένεται να τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής της ΕΚΤ, που κατέδειξαν πως οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

Συμφωνία - ορόσημο μεταξύ 80 χωρών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής επιτεύχθηκε στο μεταξύ σήμερα Τετάρτη από το Βερολίνο, με περισσότερες από 80 χώρες να δεσμεύονται να εφαρμόσουν έως το 2017 -ή το αργότερο το 2018, ένα σύστημα αυτόματης ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών, ένα μέτρο που θίγει το τραπεζικό απόρρητο και συνιστά αξιοσημείωτη πρόοδο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ