Δε χρειάζονται νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες, δείχνουν τα τεστ της ΕΚΤ

Χωρίς περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες ολοκλήρωσαν τα δύσκολα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Τα τεστ είχαν ως βάση τα στοιχεία που υπέβαλαν οι τράπεζες στα τέλη του 2013, όμως λαμβάνονται υπόψη οι ενισχυτικές κινήσεις που έχουν γίνει κατά το τρέχον έτος.

Παρά το γεγονός ότι τα τεστ δείχνουν κεφαλαιακές ανάγκες για Εθνική Τράπεζα (930 εκατομμύρια ευρώ) και Eurobank (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ), η ΕΚΤ σε σημείωσή της δηλώνει ικανοποιημένη από τις ως τώρα αυξήσεις μετοχιού κεφαλαίου στις οποίες έχουν προβεί τα ελληνικά ιδρύματα και κρίνει πως δεν απαιτείται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή τους.

«Με τον υπολογισμό των δυναμικών στοιχείων των ισολογισμών οι δύο τράπεζες δεν έχουν ή πρακτικά δεν έχουν κεφαλαιακές] ανάγκες», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, με την Ευρωτράπεζα να λαμβάνει υπόψη το συνολικό κεφάλαιο που έχουν ήδη συγκεντρώσει οι τράπεζες, τα σχέδια αναδιάρθωσής τους και την πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση, καθώς δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες ούτε με το στατικό ούτε με το δυναμικό ισολογισμό.

Τα αποτελέσματα χαιρετίζουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Κακά μηνύματα για Ιταλία, θετικά για Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία

Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής, που βασίζονται σε στοιχεία από τα τέλη του 2013, και θα πρέπει να συγκεντρώσουν 24,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Οι 12 εξ αυτών ωστόσο έχουν ήδη καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αρχές του 2014 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι υπόλοιπες 13 θα πρέπει να υποβάλουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσής τους και να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν από το βασικό σενάριο (επάρκεια 8%) ως τα τέλη Απριλίου και τα κενά που προκύπτουν από το δυσμενές σενάριο (επάρκεια 5,5%) ως τα τέλη Ιουλίου.

Το μεγαλύτερο «πλήγμα» δέχτηκε το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, με εννέα τράπεζες να βρίσκονται ανάμεσα στις 25 που δεν πέρασαν τα τεστ, με τέσσερις να πρέπει να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια για να καλύψουν τα κενά τους.

Ανάμεσα στα «θύματα» είναι και η ιστορική Monte dei Paschi di Siena, η οποία εμφανίζει το μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στα 130 ιδρύματα που ελέγχθηκαν, ήτοι 2,11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη Γερμανία, η μικρή τράπεζα Muenchener Hpothekenbank, που ειδικεύεται σε στεγαστικά δάνεια, ήταν η μοναδική που σε πρώτη φάση δεν πέρασε τις δοκιμές, με κενό 229 εκατομμυρίων ευρώ,μ το οποίο όμως υπερκάλυψε με αύξηση κεφαλαίου ύψους 400 ευρώ μέσα στο 2014.

Στην Ισπανία, η μικρή Liberbank ήταν η μοναδική από τις 15 που δεν πέρασε τα τεστ, με κενό 32,3 εκατομμυρίων ευρώ, όμως υπερκάλυψε τις ανάγκες της αντλώντας 636 εκατομμύρια έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στη Γαλλία, η Caisse de Refinancement de l’Habitat, ένα ίδρυμα που ειδικεύεται στη αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων, ήταν η μοναδική από τα 13 γαλλικά ιδρύματα που δεν πέρασαν την άσκηση, αλλά και αυτή έχει ήδη καλύψει τα κενά της.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων της της ΕΚΤ ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ