Ολάντ: Η Γαλλία θα απαντήσει στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία θα απαντήσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2015, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα, αφού κάνει «αυτό που οφείλει να κάνει», δεν θα λάβει νέες επιστολές από τις Βρυξέλλες.

«Ο διάλογος συνεχίζεται και η Γαλλία αναμένεται να δώσει την απάντησή της στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μη λάβουμε άλλη επιστολή στη συνέχεια», επισήμανε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Η Γαλλία έκανε «αυτό που όφειλε να κάνει» προσέθεσε ο ίδιος αναφερόμενος κυρίως στις περικοπές δαπανών ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015.

«Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες, οι εξηγήσεις και οι λεπτομέρειες που θα τούς δώσουμε θα συμβάλλουν στο να κάνουμε την Κομισιόν να κατανοήσει ότι τηρούμε τις συνθήκες με τη μέγιστη ευελιξία προστατεύοντας την ανάπτυξη και απασχόληση» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε αυτήν την επιστολή, την οποία δημοσίευσε ο γαλλικός ενημερωτικός ιστότοπος Mediapart, η Επιτροπή απαιτεί με αυστηρότητα εξηγήσεις για «τους λόγους που οδήγησαν τη Γαλλία να εκτραπεί από τις δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί από το Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και την προσαρμογή του εξισορροπημένου διαρθρωτικού ισοζυγίου του προϋπολογισμού για το 2015».

«Θα ήθελα επίσης να μάθω πώς η Γαλλία προβλέπει να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της για τη δημοσιονομική της πολιτική το 2015 σύμφωνα με το σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» έγραψε επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Γιούρκι Κατάινεν σε αυτήν την επιστολή που εστάλη στις αρχές της εβδομάδας στο Παρίσι.

Το σχέδιο προϋπολογισμού που βρίσκεται υπό διαβούλευση αυτή τη χρονική στιγμή στη γαλλική Εθνοσυνέλευση προβλέπει ένα έλλειμμα της τάξης του 4,3% του ΑΕΠ το 2015, παρότι το Παρίσι είχε προηγουμένως δεσμευτεί να το μειώσει σε 3% φέτος, αναβάλλοντας το στόχο αυτό για το 2017.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέδωσε η Γαλλία, το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ έως το 2015, το όριο αναφοράς του συμφώνου» Σταθερότητας, διαπιστώνει ο Κατάινεν.

Το 2015 είναι «η καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει το Συμβούλιο στις συστάσεις του της 21ης Ιουνίου 2013 με στόχο να τερματιστεί η διαδικασία που προβλέπεται για το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας» υπενθυμίζει ο ίδιος.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ