Το περίγραμμα της κυβερνητικής συμφωνίας για ληξιπρόθεσμες και κόκκινα δάνεια

Σπεύδουν τώρα στην κυβέρνηση για να συμφωνήσουν στο περιεχόμενο της συνολικής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει αποπληρωμή οφειλών προς το δημόσιο σε 72 δόσεις για χρέη άνω των 15.000 ευρώ και 100 δόσεις για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ. Το επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο 4,56% από 8,05% που ισχύει σήμερα. 

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, οι δόσεις μειώνονται σε 100 από 120 που προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο, ενώ υπό συζήτηση είναι και το ύψος του κουρέματος των ληξιπρόθεσμων δανείων. Από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται όσοι έχουν μεγάλες όφειλες άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, και θα αφορούν χρέη και εισφορές που έχουν δημιουργηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Τέλος, προβλέπεται η παροχή κινήτρων για την παραμονή των οφειλετών στις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν απο τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες με μείωση προσαυξήσεων ώς και 100%, και επιπλέον μπόνους της τάξης του 10% με 20%.

«Η εποχή των μνημονίων ολοκληρώθηκε και η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά Μνημόνιο εποχή» υπογράμμισε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός μιλώντας στο 13ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ