ΙΟΒΕ: Να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του 2014 (upd)

Εφικτή εκτιμά την επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία μέσα στο 2014 η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ως κίνδυνο του οικονομικού προγράμματος την καθυστέρηση των δομικών μεταρρυθμίσεων. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας, οι τρεις παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και το εάν θα υπάρχει συμπληρωματικότητα χρηματοδότησης από ΕΕ και αγορές.

«Η εξισορρόπηση της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική, αποτελεί τη βάση για κάθε περαιτέρω βελτίωση, που δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να τεθεί σε κίνδυνο» προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

«Όσο υπάρχουν αναποφασιστικότητα, αμφιθυμία, έλλειψη συναίνεσης και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων, τόσο θα υπάρχει αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών και φυσικά αδυναμία επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας» πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Ο κ. Βέττας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για μια νέα συνεννόηση Ελλάδας και ΕΕ. «Ρητή βάση για τη συμφωνία πρέπει να αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις επενδύσεις» πρόσθεσε ο κ. Βέττας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ήπια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον εξάμηνο, προερχόμενη κυρίως από δραστηριότητες έντασης εργασίας, όπως αυτές στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, θα συνεχίσει να ασκεί περιοριστικές πιέσεις στην ανεργία, τουλάχιστον έως και το τρίτο τρίμηνο. Συνεκτιμώντας το διαχρονικά μέγιστο επίπεδο της ανεργίας στις αρχές του 2014, η πρόβλεψη για το μέσο επίπεδό της το 2014 διατηρείται στο 26,7%, ελαφρώς χαμηλότερα του περυσινού (27,5%).

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις και γενικότερα η επενδυτική δραστηριότητα πλήττονται εν μέρει από τη χαμηλή και φέτος δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Η προς τα κάτω αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων εσόδων του στην προηγούμενη αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία αφορούσε κυρίως στο τρέχον έτος (στα 1,5 δισ. ευρώ., από 3,6 δισ. ευρώ στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2014), θα έχει επιπτώσεις στις επενδύσεις και την παραγωγική δραστηριότητα όχι μόνο τη φετινή χρονιά, κατά το οποίο θα γινόταν ως επί το πλείστον η συμβασιοποίηση και η διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων για την εκκίνηση των επενδύσεων, αλλά κυρίως το 2015. Αντίρροπα στις περιοριστικές επιδράσεις στις επενδύσεις από το μικρό αριθμό ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ έχει λειτουργήσει η περισσότερο εμπροσθοβαρής σε σχέση με το 2013 υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος, αφού εστίασε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ως μεγαλύτερα προβλήματα για την ελληνική οικονομία τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τη μεγάλη διαφθορά.

Στο μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,532 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2014, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, AΜΠΕ,