Bloomberg: Πιστωτική γραμμή «στα μέτρα» της ζητά η Ελλάδα από την Ευρώπη

Μια προληπτική πιστωτική γραμμής από την ευρωζώνη που θα είναι σχεδιασμένη «στα μέτρα» της Ελλάδας επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται ως πηγές δύο άτομα που έχουν γνώση του ζητήματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Αθήνα θέλει να αποφύγει μια συμφωνία που θα προβλέπει παροχή νέων δανείων από τους εταίρους της, και ζητά αντίθετα να χρησιμοποιηθούν χρήματα που ανήκουν στο υπάρχον πρόγραμμα και έχουν δεσμευθεί για τη στήριξη των τραπεζών.

Το χρηματοδοτικό όχημα που επιζητά η Ελλάδα ουσιαστικά σημαίνει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο όπου θα διοχετευθούν τα αχρησιμοποίητα χρήματα από το τρέχουν πρόγραμμα και ήταν προορισμένα για τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αυτό το σύστημα θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποφύγει τα αυστηρά κριτήρια και τις δεσμεύσεις που ενέχουν οι γραμμές πίστωσης που διαθέτει ο ESM (Precautionary Conditioned Credit Line και Enhanced Conditions Credit Line).

Το μέγεθος του μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση μπορεί να φτάσει ως και τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2016, σύμφωνα με μια από τις πηγές του Bloomberg. Στο εν λόγω ποσό περιλαμβάνονται και οι αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων που διακατέχονται από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης, τα οποία ήδη επιστρέφονται στη χώρα μας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ