Κλείσιμο

Πολυφωνία στην ΕΚΤ: Βάιντμαν εναντίον Ντράγκι και Νοβότνι εναντίον Βάιντμαν!

Συνεχίζεται η πολυφωνία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην ευρωζώνη, με τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν να απαντά εμμέσως στην παρότρυνση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προς τη Γερμανία να ανεβάσει το επίπεδο των δημοσίων δαπανών της και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι να χαρακτηρίζει ως «ανοησίες» τις ενστάσεις του Βερολίνου στις οποίες πρωτοστατεί ο Βάιντμαν.

Από την πλευρά του, ο Μπενουά Κερέ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας ανέφερε ότι η ΕΚΤ πιθανόν θα αρχίσει να αγοράζει ABS εντός ημερών.

Ειδικότερα, μιλώντας σε μια σύνοδο χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος στη Ρίγα, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι «η Γερμανία δεν έχει ανάγκη μια πολιτική τόνωσης (της ανάπτυξης)». «Η Γερμανία δεν χρειάζεται ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της και το ίδιο το σχέδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, έκρινε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, για τον οποίο η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει απλά να κατανείμει καλύτερα τις δαπάνες της».

Αυτήν την εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας το τρέχον έτος και το επόμενο, σημειώνοντας μια επιβράδυνση που συνδέεται με την γενικότερη οικονομική δυναμική, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία και την παρατεινόμενη αδυναμία της οικονομίας της ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα επιχειρήματα όσων προτείνουν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία καλείται ιδίως από εταίρους της στην ευρωζώνη να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης.

Αλλά οι αναπροσαρμοσμένες προβλέψεις περί ανάπτυξης 1,2% φέτος και 1,3% το 2015 δείχνουν «ακόμη ανάπτυξη, πράγμα που συνάδει με την δυναμική» της γερμανικής οικονομίας, έκρινε ο Βάιντμαν.

«Αντίθετα, ενόψει των δημογραφικών προκλήσεων με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι, εάν λαμβάναμε δυσβάστακτα μέτρα τόνωσης της ανάκαμψης, τα ίδια τα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα, αποσαθρώνοντας την εμπιστοσύνη» στη γερμανική οικονομία, συνέχισε.

«Το να ακολουθείται μια πολιτική δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι απόλυτα λογικό για τη χώρα», η οποία έχει μεγάλο χρέος και πληθυσμό ο οποίος γηράσκει, επιχειρηματολόγησε ο Βάιντμαν, πρώην σύμβουλος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Η Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το επόμενο έτος. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μέρκελ.
«Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη για μέτρα ανάκαμψης χρηματοδοτούμενα με χρέος» στη Γερμανία, επέμεινε ο Βάιντμαν, αλλά «μια αναπροσαρμογή των δημοσίων δαπανών, των καταναλωτικών δαπανών και των δαπανών για επενδύσεις».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας αναγνώρισε πάντως πως «οι δημόσιες επενδύσεις έχουν έναν ρόλο να διαδραματίσουν σε ό,τι αφορά την αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Γερμανίας».

Αλλά ο Βάιντμαν απέκρουσε για άλλη μια φορά την άποψη ότι εάν η Γερμανία επένδυε περισσότερο, αυτό θα βοηθούσε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ επέκρινε επίσης τα σχέδια αγοράς εγγυημένων τιτλοποιημένων αξιόγραφων από την ΕΚΤ. «Η τόνωση στις χώρες της περιφέρειας από μια αύξηση των γερμανικών δημοσίων επενδύσεων θα είναι πιθανόν αμελητέα», είπε απηχώντας θέσεις που εξέφρασαν πρόσφατα η Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όσο για τις αγορές τιτλοποιημένων και εγγυημένων αξιόγραφων, ο Βάιντμαν είπε πως είναι «προβληματικές» όταν «αφήνουν να εννοηθεί μια μεταφορά κινδύνων από τις [ιδιωτικές] τράπεζες στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας» της Ευρώπης. «Εν τέλει αυτό θα αντιστοιχούσε σε μια μεταφορά κινδύνου από τις τράπεζες στον φορολογούμενο», πρόσθεσε.

Στη Βιέννη ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι απέρριψε τις ανησυχίες του Βερολίνου για την αγορά καλυμμένων τίτλων (ABS) κάνοντας λόγο για «ανοησίες». «Αυτή η συζήτηση περί του ότι η ΕΚΤ μετατρέπεται σε ‘κακή τράπεζα’ ξεβράζεται από τη Γερμανία σε εμάς εδώ. Ας το πούμε απλά, αυτό είναι μια ανοησία διότι αν δούμε τον ισολογισμό της ΕΚΤ, το πιθανό ποσοστό των ABS είναι τόσο μικρό που κανείς δεν μπορεί να τη συγκρίνει με μια ‘κακή τράπεζα’».

Νωρίτερα, ο Μπενουά Κερέ, εκ των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ, επισήμανε πως οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αποπληθωρισμού με τη «δημοσιονομική πολιτική τους, όταν διαθέτουν αναμφίβολη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» — ουσιαστικά παροτρύνοντας και αυτός το Βερολίνο να επενδύσει, αναφέροντας ότι ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ABS.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, η κυβέρνηση της οποίας τάσσεται σθεναρά υπέρ της δημοσιονομικής λιτότητας, δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ΔΝΤ και άλλοι, να χρησιμοποιήσει το μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της και το ευρύ δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών που διαθέτει ώστε να επενδύσει.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ