Κλείσιμο

H Τζάνετ Γέλεν ανησυχεί πολύ για την αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων

Η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα Παρασκευή πως η αύξηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα και στον πλούτο την ανησυχεί πολύ, αναφέροντας πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτό είναι συμβατό με τις αξίες των ΗΠΑ.

Ενώ οι παγκόσμιες χρηματαγορές ηρεμούν έπειτα μια περίοδο λίγων ημερών στις οποίες επικράτησε φρενίτιδα στις πωλήσεις, η Γέλεν δεν έκανε σχόλιο για την αστάθεια ή τη νομισματική πολιτική. Αντ’ αυτού εστίασε στο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς που το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει τις τελευταίες δεκαετίες και, όπως είπε, βάθυνε περισσότερο στη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.

"Η έκταση και η συνεχιζόμενη αύξηση των ανισοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες με ανησυχούν πολύ", δήλωσε η Γέλεν σε μια διάσκεψη για την ανισότητα που πραγματοποιείται στο παράρτημα της κεντρικής τράπεζας στη Βοστώνη.

"Δεν είναι μυστικό ότι οι λίγες τελευταίες δεκαετίες διεύρυνσης της ανισότητας μπορεί να συνοψισθούν σε σημαντικά κέρδη για τα εισοδήματα και τις περιουσίες που βρίσκονται στην κορυφή και σε στάσιμο βιοτικό επίπεδο για την πλειονότητα", τόνισε η Γέλεν.

"Πιστεύω πως αρμόζει να θέσουμε το ερώτημα αν η τάση αυτή είναι συμβατή με τις αξίες που είναι ριζωμένες στην ιστορία του έθνους μας, μεταξύ των οποίων η υψηλή αξία που οι Αμερικανοί αποδίδουν παραδοσιακά στην ισότητα των ευκαιριών" πρόσθεσε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ