Economist: Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν

Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα αποκρύπτουν μέρος του πραγματικού εισοδήματός τους από την Εφορία ή δεν δηλώνουν απολύτως τίποτα στις φορολογικές Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού The Economist, το οποίο επικαλείται στοιχεία του Στέφεν Χαλ, ερευνητικού εταίρου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά το δημοσίευμα, η παραοικονομία στην Ελλάδα το 2013 άγγιξε το 1/4 του ΑΕΠ (24%), τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν υπερβαίνει το 20% (19%).

Ο «Economist» σημειώνει πως η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων, γεγονός που διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Επιπλέον κίνητρο είναι ότι οι εισφορές αναλογούν σε πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους εργασίας, ήτοι 43%, σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το 26% που είναι ο μέσος όρος στον πλούσιο κόσμο.

Όπως σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει η Αθήνα να διδαχθεί από το παράδειγμα του Περού, που καταπολέμησε τη «μαύρη» οικονομία, με τη δημιουργία μιας μικρής αλλά άρτια εκπαιδευμένης ομάδας δράσης, αλλά και με την κατάργηση των «παραθύρων» και των εξαιρέσεων που μετατρέπουν το φορολογικό σύστημα σε «λαβύρινθο».

Προειδοποιεί ωστόσο πως οι φορολογικές Αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές, καθώς με περίπου το 25% του εργατικού δυναμικού να βρίσκεται στην ανεργία πολλοί βρίσκουν καταφύγιο στην αδήλωτη εργασία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ